Schwim-Bad - Plovárna

Schwim-Bad - Plovárna
Sdílej
 
Pro dny nepohody, kdy deštivé počasí nedovolí trávit příjemné prázdninové chvilky u vody, jsme pro vás připravili další historickou vystřihovánku - model plovárny. Vystřihovánka pochází z 20. let 20. století a vydala ji firma J.F.S.i.E. Za touto zkratkou se skrývá nám již známé vydavatelství J. F. Schreibera z Esslingenu, s nímž jsme se již setkali u prvního modelu v řadě "stoletých novinek", u lesovny.

Vystřihovánka pochází z 20. let 20. století a vydala ji firma J.F.S.i.E. Za touto zkratkou se skrývá nám již známé vydavatelství J. F. Schreibera z Esslingenu, s nímž jsme se již setkali u prvního modelu v řadě "stoletých novinek", u lesovny. Vystřihovánka je vytištěna na křídovém bílém kartonu a je označena pořadovým číslem. V průběhu více než stopadesátiletého působení vydavatelství Schreiber doznala podoba vystřihovacích listů mnoha změn. Základní tři velikosti archů - malý 15 x 18 cm, střední 30 x 36 a velký 36 x 43 vystřídal v 70. letech formát A4, který přetrvává dodnes. Model plovárny patří ve sbírce historických papírových modelů mezi nejnápaditější a nejhezčí vystřihovánky. Je to jeden ze čtyř modelů, které se na velkém archu nacházely. Bohužel se nám dochovaly pouze dva. Je pravděpodobné, že vystřihovánka již byla doplněna listem s tištěným návodovým textem (soudíme tak podle jiných Schreiberových modelů z této doby).
Stavbu modelu začněte opět důkladným prostudováním a seznamte se s konstrukcí plovárny. Jde o objekt, který stál na břehu řeky a skládal se z budovy s vchodem, převlékárnami a ohradou vymezující prostor koupaliště. Nejdříve sestavte budovu, díly 1, střechy 2 a 3. Pokračujte ohradou 4, na její rubovou stranu nalepte díly 6. Pozor, ještě před přilepením si zkontrolujte podle okének, kam který kratší díl patří! Tato okénka lze také proříznout. Dva trojúhelníkové díly 7 přilepte z druhé strany schodiště a k podlaze 5. Schodiště dokončete přilepením přední části se zábradlím, které si také můžete prořezat. Další dva díly zábradlí přilepte k podlaze po obou stranách schodiště. Nyní slepte budovu s ohradou. Zbývá již jen plovárnu oživit postavičkami návštěvníků a vztyčit vlajku.

Hotovou plovárnu nalepte na podložku - tu si barevně upravte: břeh a voda. Pro inspiraci vám pomůže fotografie slepeného modelu.

Věříme, že jste byli při sestavování pečliví a odměnou vám je radost z hotového díla.

Na další návštěvy v archivu historických vystřihovánek se těší