Hakysák zbláznil celý svět

Sdílej
 
Před několika lety k nám začal pronikat skateboarding a během krátké doby přerostl přímo v generační kult. Podobně jako jiné generační kulty v minulosti přinesl s sebou nový způsob myšlení, oblékání, vlastní hudební styl a celou řadu nových módních prvků. Mezi nimi i malý míček, kterému se říká footbag, hacky sack nebo také sýpa.

Hakysák je malý kopací míček uháčkovaný z příze nebo ušitý z kůže či jiných materiálů. Bývá naplněný kuličkami, fazolemi nebo podobnými sypkými náplněmi. Hakysák je ale také souborný název míčových her, při kterých se tento míček používá. Ještě před rokem u nás tuto hru znalo jen pár zasvěcených lidí, letos se ale stává skutečným hitem. V průběhu května a června probíhala ve stovkách českých základních škol pod názvem "Tak ať to lítá!" první oficiální soutěž ve footbagu freestyle, která vyvrcholila 17. června v Praze.

Hacky Sack

Footbag vznikl v létě roku 1972 v americkém státě Oregon. Tehdy si jistý Mike Marshall pro ukrácení dlouhé chvíle vyrobil z fazolí zašitých do špičky ponožky novou hračku, se kterou se naučil několik triků. K prosazení tohoto nápadu na veřejnosti mu pomohl jeho přítel John Stalberger, který dal míčku i originální název - hacky sack. V následujících letech Stalberger uspořádal několik soutěží a z pouhého kopání do hakysáku postupně vzešlo několik samostatných sportovních disciplín.

Mladý sport mladých lidí

hakysák hakysák hakysák hakysák hakysák Footbag sází na sportovního ducha, a to i u lidí, kteří se neradi sdružují ve sportovních organizacích. Od sportu řadu mladých lidí odrazuje právě organizovanost, pravidelné tréninky a nemožnost provozovat svoji zálibu mimo vyhrazená hřiště. Footbag nic takového nevyžaduje. Můžete hrát doma, před školou, v parku a všude, kdekoli si zamanete. Navíc není rozhodující věk, schopnosti, pohlaví ani počet hráčů. S hakysákem se pobavíte stejně dobře sami jako s dvěma, pěti či deseti kamarády. Nejlepší však na něm je, že hakysák můžete nosit stále s sebou a že míček je levný (kolem 150 Kč) a dostupný pro každého. Volnost footbagu ovšem neznamená, že je to sport podřadný. V Americe je již řadu let uznávaný jako oficiální sport a i ve footbagu se podobně jako v tenise sestavují tabulky nejlepších světových hráčů. Máte-li tedy ambice stát se sportovní superstar, nejsnadnější cestou pro vás je, tedy alespoň co se vybavení a technického zázemí týče, začít s footbagem.


Základní triky footbagu. Hru začnete tím, že hakysák nadhodíte před sebe do výšky hrudníku. Hra špičkami nohou. Snažte se udržet hakysák ve vzduchu a ke kopání používejte střídavě jen špičky nohou Hra koleny. Hakysák musí zůstat ve vzduchu. Ke kopání používejte střídavě jen obě kolena Insider (hra vnitřními hranami nohou). Hakysák nesmí spadnout na zem. Ke kopání používejte střídavě jen vnitřní hrany nohou

Parametry hakysáku

Hakysák používaný v soutěžích musí být přibližně kulovitého tvaru, z měkkého materiálu a naplněn volnými kuličkami. Náplní hakysáku mohou být fazole, čočka, hrách nebo malé umělohmotné kuličky či kamínky. Rozměry soutěžních hakysáků jsou dány pravidly. Míček musí mít v průměru minimálně 2,54 cm a maximálně 6,35 cm. Nejméně může vážit 20 g a nejvíce 70 g.

Hry s hakysákem

Koupíte-li si hakysák, nikdo vás nenutí, abyste hráli podle pravidel. Nemusíte - prostě můžete. Nejrozšířenější hrou je tzv. jam (džem). Hráči stojí v kruhu a kopou si hakysákem. Smyslem hry je udržet míček ve vzduchu co nejdéle a předvést s ním co nejvíce triků. Předem se můžete domluvit, kolikrát musíte určitý trik zopakovat. Můžete také hrát na počet kopů za nejkratší možný čas. hakysák hakysák hakysák hakysák hakysák

Footbag freestyle - volný styl

Footbag freestyle je exhibice obratnosti s hakysákem. Jednotliví soupeři předvádějí svá vystoupení za doprovodu hudby. Freestyle je hodnocen známkami podobně jako u krasobruslení. Posuzuje se originalita, umělecký projev a technické provedení představení. Tato kritéria se stále vyvíjejí se zkušenostmi hráčů i rozhodčích.

Footbag net - hra přes síť

Footbag net se hraje na dvorci podobném volejbalovému hřišti. Hraje se buď jeden na jednoho (singl), nebo dva na dva hráče (debl). Hřiště má být široké 6 m a dlouhé asi 13,5 m, uprostřed rozdělené sítí vysokou 152 cm (nejvhodnější je síť na badminton). Podélně má být dvorec rozdělen na polovinu čarou. Vzniknou tedy čtyři stejně velké díly. Každý hráč nebo tým se snaží nahrát co nejvíce bodů při počítání stejném jako při nohejbalu. Míček nesmí spadnout na zem a hráči se jej mohou dotknout jen nohama. V singl hře jsou dovoleny dva kopy na stranu a v deblu tři kopy na stranu, přičemž se hráči musí při kopech střídat. U nás zatím žádný klub footbagu net neexistuje.


Outsider (hra vnějšími hranami nohou). Hakysák udržujte ve vzduchu a ke kopání používejte střídavě jen vnější hrany nohou Stalls (zastavení). Pokuste se během hry uvést hakysák do klidu na špičce nohy, na koleni, na hrudi, na hlavě, na vnitřní či vnější hraně nohy Tie-break (prodloužení). Snažte se udržet hakysák ve vzduchu pomocí kombinace všech předchozích triků

Footbag golf

Cílem hry footbag golf je uběhnout určitou dráhu při neustálém kopání hakysáku, a to s co nej-menším počtem kopů. V Česku je golf ještě méně známý než hra přes síť. Dalších 270 triků je popsáno na internetu na adrese http://www.footbag.org/moves/listall

JAK SE VLASTNĚ JMENUJE?

Podobně jako u řady jiných předmětů a činností, které zatím nemají oficiální český název, je i u footbagu těžké jej správně pojmenovat. Footbag asi zůstane footbagem, ale původní název míčku hacky sack (kopací pytlík) se změnil na nečeské hackisak, vedle toho vzniklo slovo nové - sýpa, které taky moc krásy nepobralo. A tak navrhujeme - říkejme mu hakysák.

MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE

Pravidla her footbagu určuje organizace IFC (International Footbag Committee, dříve se tato organizace nazývala IFAB). Vedle ní existuje mezinárodní organizace WFA (The World Footbag Association), sdružující v současné době asi 50 000 členů z 39 států. Každý měsíc její členská základna vzroste zhruba o 500 nových členů. WFA pořádá turnaje ve footbagu, výcvikové tábory, slavnosti a exhibiční představení. Nejpopulárnější jsou soutěže ve Footbag net a Footbag freestyle. Chcete-li vědět vše, co se kolem footbagu u nás děje, obraťte se na jediný český klub registrovaný u WFA pod názvem "FootAttack Club". Kontakt naleznete na internetové stránce http://www.footbag.org v odkazech CLUBS, kde si můžete zaregistrovat i klub vlastní.

UDĚLEJ SI SÁM

Hakysák si můžete vyrobit i sami. Ustřihněte špičku staré ponožky a naplňte ji fazolemi. Poté ji stačí zašít a obháčkovat přízí. Samozřejmě si nemyslím, že každý z vás umí háčkovat, ale když s tím přijdete třeba za babičkou, určitě si s tím poradí.