Myška pro potěšení

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO

Myška pro potěšeníNenápadná, šedivá myš domácí (Mus musculus) je pradávným a nepříliš vítaným společníkem člověka. Kromě toho, že se přiživovala na jeho úrodě a zásobách potravin ve spíži, je také přenašečkou nebezpečných nemocí. Přesto je to nesmírně roztomilé a čistotné zvířátko. Protože se rychle a snadno množí a je nesmírně vnímavá na nejrůznější choroby, začali ji vědci využívat jako laboratorní zvíře a vyšlechtili celou řadu odrůd myší, které se té původní divoké příliš nepodobají. Z laboratoří pak už byl jen krok k domácnostem - zpočátku jen bílé, dnes i šedé, hnědé, béžové, krémové, černé nebo dokonce strakaté myši patří mezi nejběžnější domácí mazlíčky. Kromě zbarvení a ztráty plachosti se laboratorní myšky liší od svých divokých příbuzných tím, že nás neohrožují nemocemi přenosnými na člověka.

Pozor!

I tu nejochočenější myšku je nutné držet v chovné nádrži, nelze ji chovat volně. Pokud ji chcete nechat proběhnout, pak jen pod neustálým dohledem a na místě, odkud nemůže utéct. Necháte-li ji běhat volně v bytě, snadno se ztratí, zdivočí a jen obtížně ji znovu odchytíte.

V čem myš chovat

Myška pro potěšeníZcela postačí skleněná nebo plastiková chovná nádrž o rozměrech dna 25 x 20 cm a výšce asi 20 cm. Nádrž je nutné dobře uzavřít pletivem nebo víkem, které umožňuje její větrání. Vhodnou chovnou nádrž i s prodyšným víkem lze dnes zakoupit prakticky v každé prodejně se zvířaty. Na její dno dejte vrstvu suchých hoblin, které dobře vstřebávají vlhkost i pachy. Hobliny podle potřeby jednou za týden až čtrnáct dní vyměňte. Myši jsou sice čistotné a k vylučování si vždy vyberou jeden roh nádrže, přesto je vhodné vyměnit vždy celou podestýlku.

Krmení

Myš je sice všežravec, ale v jejím jídelníčku převládá rostlinná strava. Základem krmení je proto různé zrní, ovesné vločky, tvrdé pečivo (nesmí být plesnivé, slané nebo kořeněné), obilný šrot, případně speciální granule pro myši či směsi pro hlodavce. Chcete-li myšku rozmazlovat, můžete jí nabídnout piškot, slunečnicová semínka, kousky ovoce a zeleniny, tvrdý sýr, tvaroh, kousek natvrdo vařeného vajíčka, vařené (v nesolené vodě) těstoviny, rýži ap. Krmení dávejte myšce do širší misky - tu je třeba pravidelně čistit a odstraňovat z ní nespotřebované zbytky, které by se mohly kazit. Kromě stálého přístupu ke krmivu musí mít myš i dostatek čisté vody. Misky na vodu jsou naprosto nevhodné, myši je snadno převrhnou nebo v nich vodu znečistí. Nejlépe se proto osvědčily různé typy závěsných napaječek, z nichž zvířata vodu pouze olizují z malého otvůrku.

Manipulace

Myška pro potěšeníNeochočenou myš přenášejte za ocásek, ochočenou v dlani. Chcete-li myšku na ochočení, pořiďte si mládě těsně po odstavu a postupně je zvykejte na ruku; nejlépe tak, že mu podáváte kousky oblíbené potravy. Myška rychle pozná, že jí nechcete ublížit, a brzy se ruky přestane bát natolik, že ji lze lehce hladit a později ochotně vylézá na nastavenou dlaň.

Kde ji sehnat?

Laboratorní myšky se dnes dají velice levně koupit prakticky v každé prodejně se zvířaty, ale také na nejrůznějších burzách pro chovatele, kde je i větší výběr různobarevných ras. A pokud máte ve svém okolí nějakého teraristu, který chová myši jako krmení pro své hadí miláčky, možná ho uprosíte, aby vám nějaké odstavené mládě věnoval.