Magic: The Gathering

Sdílej
 
Nejslavnější sběratelská karetní hra se představuje

Magic: The GatheringV předcházejících dílech našeho seriálu jsme představili sběratelskou karetní hru Pokémon, postavenou na populární hře pro herní konzole (Game Boy). Ovšem každý zkušenější hráč vám potvrdí, že to skutečné vzrušení zažijete jedině se hrou Magic Gathering. Podobně jako Pokémon se i Magic (čti medžik, hráči hrají medžiky) od běžných karetních her velmi liší. Každý hráč má vlastní balíček obsahující karty, které si sám nasbírá. S těmi potom vyzývá soupeře k partii. Ne každý ovšem karty hraje. Jsou lidé, jejichž jediným cílem je nasbírat všechny druhy karet, které byly vytištěny. Nejčastěji se ovšem stává, že je člověk sběratel i hráč současně.

Skupiny

Karty jsou vytištěny ve třech základních skupinách. První tvoří karty běžné (common, zvané "komony"). Těch je vytištěno největší množství. Druhou skupinu tvoří neobvyklé (uncommon, "unkomony"). Těch je vytištěno méně, a proto jsou vzácnější. Třetí skupinu tvoří karty vzácné (rare, "rejry"), které jsou nepočetné a velmi těžko k sehnání. Karty se vydávají v různých edicích. První obsahuje pouze asi 350 druhů karet (tzv. základní sada). Ta se prodává jednak v základním balení (zvaném starter, "startér") a jednak v doplňkových balíčcích (booster, "bústr"). Startery obsahují 40 až 70 karet a návod na hru. Z těchto karet jsou 2 až 3 vzácné, 10 až 15 neobvyklých a zbytek tvoří běžné karty. Boostery obsahují 8 až 15 karet, z nichž jedna je vzácná, 2 až 3 neobvyklé a zbytek tvoří opět běžné karty. Obě provedení mají stejnou grafickou úpravu. Startery se však prodávají v malých krabičkách na rozdíl od boosterů, které jsou v neprůhledných sáčcích. V žádném balíčku nenajdete dvě stejné karty, obsah je náhodně složen počítačem.

Rozšiřující sady

Další edice karet většinou bývají v jiném, ale přitom podobném grafickém provedení. Jsou zcela v souladu se základní verzí. Obsahují však úplně nové typy karet, opět rozdělené na skupiny. Tyto karty se počítají jako plus k základní verzi. Tzn. má-li základní verze například 350 druhů karet, další edice bude mít nejméně dalších 140 nových druhů. Takovýmto edicím říkáme rozšiřující sady.

Pravidla

Cílem hry je v karetním duelu porazit svého protihráče. Každý hráč si tvoří na začátku vlastní hrací balík ze své sbírky. A už zde lze hledat začátek případného úspěchu. Hrací balík má mít mezi 40 a 80 kartami a některé z nich se mohou opakovat. Existují kombinace karet, které jsou ve hře velmi silné, ale záleží na každém hráči, jakou strategii zvolí. S vytvořeným hracím balíkem nastoupí hráč proti soupeři, který má zase svůj hrací balík (může tam mít jiné druhy karet, jiné kombinace a podobně). Dál se postupuje podle konkrétních pravidel pro tu kterou hru.

INTERNET

Minulé mistrovství světa proběhlo ve dnech 2. až 6. srpna 2000. Kromě prvních čtyř hráčů z mistrovství ČR se ho zúčastnil také Jakub Šlemr (kvalifikovaný na PT body). Jakub také z našich borců dopadl nejlépe. Mistrovství vyhrál asi nejlepší hráč současnosti, Američan Jon Finkel, který si odvezl 34 000 dolarů. Pěkného umístění dosáhl český tým, který skončil šestý (Slovensko devatenácté, celkem 46 týmů). V pořadí jednotlivců byl Jakub Šlemr 33. (získal 980 USD) a Petr Tejnský 61. (515 USD).