The Settlers

Sdílej
 
Malí osadníci opět v akci Staří známí settleři jsou opět zde a tentokrát kompletně v češtině. Jako ve všech předcházejících dílech jde o jedno - musíte vystavět na svém území takový systém účelových staveb, který zajistí růst ekonomické, hospodářské a sociální úrovně vašeho kmene. A hlavně vám umožní dobývat stále nová a nová území. Než se pustíte do hraní misí, je určitě dobré si projít celého průvodce, který má dvanáct úrovní. Ty začátečníkům ukáží základní ovládání hry a systém budování. Těm, kteří settlery už hráli, ukáže rozdíly od dílů předešlých, nové nápady a inovace.

The Settlers

Temný kmen

The SettlersS každým národem si můžete zahrát tři mise proti ostatním národům a v hlavní kampani, která má dvanáct misí, bojujete proti Temnému kmeni. V jeho čele stojí zlý Morbus, jenž byl za trest vesmírnými silami svržen na Zem. Kam Temný kmen vstoupí, tam sto let tráva neroste, neboť Morbus nesnáší zelenou barvu, a tak krajinu přeměňuje ve slizkou páchnoucí bažinu. Dobytá území může naštěstí obnovit specialista na zeleň - zahradník.

Zpracování

Hra je dobře graficky zpracovaná a nádherně animovaná. Téměř vše se na herní ploše hýbe, moře se krásně leskne, barevní papoušci a motýli poletují, tráva a stromy se pohupují ve větru. Plochu si můžete plynule přiblížit či oddálit. Krásný je např. detailní pohled na divokou zvěř, která se, dokud ji neuloví lovec, bezstarostně potuluje v okolí. Pořídíte-li si Settlers, čeká vás skvělá podívaná i báječné dobrodružství na dlouhé dny.

Cheaty

K aktivování cheatu napište !wqsa, poté můžete zadat cheat. !win - vyhraje rozehraný level. Urychlovač času - F12

Začátky

První výuková mise vám ukáže, jak získat základní stavební materiál - kámen a prkna. Z nabídky budov tedy vyberete obydlí kameníka, dřevorubce a lesníka (ten obnovuje les). Pak postavíte pilu, aby bylo možné nařezat klády. Budovy se automaticky obsadí příslušným človíčkem, který bez odkladu začne plnit své úkoly. Další mise vám ukáží, jak získávat jídlo pro svůj kmen, ať už rybolovem, lovem divoké zvěře či pečením chleba. Ten je samozřejmě z obilí vypěstovaného na farmě a umletého v mlýně.

Hospodářský řetězec

The SettlersSystém budov na sebe vždy logicky navazuje. Pokud chcete například chovat oslíky, kteří dovedou rychle přepravovat náklad na vozíku, musíte postavit také obilnou farmu a studnu, aby se oslíci měli k světu. Ke všem činnostem a samozřejmě také k válce potřebujete kovové nástroje. Proto vás průvodce naučí, jakým způsobem najít, získat a zpracovat k tomu potřebné suroviny, jako železnou rudu, uhlí, zlato či síru. Nerostné suroviny se samozřejmě těží v dolech, jež postavíte na místě, které označí cvičený geolog. Z dolů pak jdou suroviny do tavírny zlata či slévárny a následně do výrobny zbraní či nástrojů.

Volby

Ve hře si můžete vybrat ze tří národů - Římanů, Vikingů a Mayů. U všech jsou na první pohled rozeznatelné jejich typické rysy i budovy. Každý národ disponuje svou speciální vlastností. Mayové mají zákeřný bojový stroj - vrhač ohně a skvělého bojovníka s foukačkou, jehož otrávené šípy paralyzují nepřítele. Vikingové zase využívají vyspělou námořní techniku, a jsou postrachem všech moří. Na svých válečných lodích mají Thorovo kladivo - zbraň která dokáže jediným výstřelem zbořit jakoukoli budovu na pobřeží. Římané disponují speciálním vojákem - zdravotníkem, jenž po bitvě vyléčí raněné. Jako bojovou zbraň používají katapult.