Jak se opalovat

Sdílej
 

Opalovací krém

Používání opalovacího krému by mělo být pro každého už samozřejmostí. Chráníme tím svoji pokožku před slunečním zářením, které je pro naše zdraví ve velkých dávkách nebezpečné. Při výběru se podívejte, do kdy je krém použitelný, protože prošlý krém může být žluklý a účinnost ochranného faktoru může být snížená. Důležité je také skladování krému - velké teplo mu neprospívá, vhodné je uložit ho vždy do stínu, třeba tam, kam dáváte u vody potraviny. Krémem se namažte hned ráno, než vyjdete na slunce. Dvacet až třicet minut totiž trvá, než krém začne působit. Jakmile se vykoupete, je lepší se vždycky znovu natřít. Jestliže do vody nejdete, nezapomeňte přesto také několikrát během dne znovu nanést novou vrstvu krému.

Jak jste citliví na slunce?

Ujasněte si, k jakému fototypu patříte a podle toho potom používejte opalovací krém s určitým ochranným faktorem. Čím jste na sluneční záření citlivější, tím vyšší ochranný faktor vaše pokožka potřebuje. Fototyp 1 - na sluneční záření jste velice citliví, vaše kůže je světlá, vlasy máte světlé nebo rezavé, tvoří se vám pihy po celém těle. Na slunci se nikdy neopálíte, kůže vám nezhnědne, vždycky se spálíte. Fototyp 2 - často se spálíte, protože vaše kůže je na slunce hodně citlivá. Po lehkém spálení pokožka zhnědne. Fototyp 3 - vaše kůže po pobytu na slunci obvykle zhnědne, spálíte se jenom málokdy. Fototyp 4 - jste přirozeně snědí, kůži máte vůči slunci ze všech čtyř fototypů citlivou nejméně, po slunění vždycky zhnědnete, nikdy se nespálíte.

Ochranný faktor

Například krém s ochranným faktorem 10 vám umožňuje zůstat na slunci desetkrát déle, než bez použití tohoto krému, aniž byste se spálili.

Otázky do rubriky Bibi radí zasílejte na adresu: ABC, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3. Obálku označte heslem BIBI.