Nebezpečné slunce

Sdílej
 
Vlny si pohrávají s jemným pískem, svěží vítr přináší od moře vůni soli, sluneční paprsky se vpíjejí do těla zmoženého plaváním, pomalu se vás zmocňuje sladká malátnost... Dokonalá prázdninová idyla. Má jedinou chybičku: opalování není zdaleka tak bezpečné, jak bychom si přáli.

U moře i u rybníka

Vlny si pohrávají s jemným pískem, svěží vítr přináší od moře vůni soli, sluneční paprsky se vpíjejí do těla zmoženého plaváním, pomalu se vás zmocňuje sladká malátnost... Dokonalá prázdninová idyla. Má jedinou chybičku: opalování není zdaleka tak bezpečné, jak bychom si přáli.

Klady...

Sluneční záření dopadající na pokožku umožňuje dokončení výroby vitaminu D, nezbytného pro stavbu kostí. Chemické reakci, jíž v těle vitamin D vzniká, však stačí velmi málo slunečního záření. I v našich podmínkách plně dostačuje cesta do školy a ze školy. Sluneční záření také většinou zlepšuje náladu, ale k tomu stačí vidět sluníčko za oknem a není nutné se mu přímo vystavovat. Pomáhá léčit i některá kožní onemocnění. Velmi prospěšné je například u lupénky nebo akné. V těchto případech se tedy slunění doporučuje.

... a zápory

Bohužel již řada studií prokázala, že oba typy ultrafialového (UV) záření, UVA i UVB, se významně podílejí na poškození kůže. UVB je záření kratší vlnové délky, neproniká příliš hluboko, ale dopadem na kůži dokáže vyvolat přímo poškození DNA buněk pokožky s následným vznikem různých mutací a změn vedoucích k rakovině. Dlouhovlnné UVA záření proniká hlouběji, až do škáry, a vyvolává takzvaný oxidační stres. Snižuje obranyschopnost organismu, napomáhá vzniku nádorů a pravděpodobně se také více podílí na předčasném stárnutí kůže.

Zranitelná dětská kůže

Na schopnost odolávat slunečnímu záření má samozřejmě velký vliv barva pleti, ale také věk. Malé děti do dvou let věku by neměly být přímému slunečnímu záření vystavovány vůbec. Jejich kůže je velmi tenká a snadno zranitelná slunečním zářením i chemickými látkami v některých opalovacích ochranných prostředcích. Ty nesvědčí ani starším dětem, je proto nutné používat speciální dětské ochranné prostředky. Zvýšené opatrnosti musejí dbát i starší lidé, neboť jedním z projevů stárnutí kůže bývá její ztenčení. Chybí potom dostatečná ochranná rohová vrstva a kůže je snadno zranitelná.

Autorka je primářkou Kožní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ochranný štít těla

Hlavním úkolem kůže je ochrana organismu před nepříznivým působením vnějšího prostředí. Přirozenou ochranu před slunečním zářením má na starosti pigmentace a rohová vrstva. Rohová vrstva a kyselý kožní plášť chrání také před chemikáliemi a elasticita (pružnost) kůže, umožněná různými typy vazivových vláken ve škáře a podkoží, zabraňuje jejímu mechanickému poškození. Regulací kožního prokrvení brání kůže organismus před podchlazením či přehřátím, vylučování potu umožňuje kromě udržování tělesné teploty i vylučování tělu škodlivých látek.

Jak se opalovat

Abychom co nejvíce omezili rizika spojená se sluněním, měli bychom dodržovat několik důležitých zásad:

- Používat opalovací krém s ochranným faktorem při každém pobytu na slunci. Opalovací prostředek musí chránit proti UVB i UVA.

- Výšku ochranného faktoru je třeba volit podle tzv. kožního fototypu a plánované doby pobytu na slunci. Čím světlejší kůže a čím delší pobyt na slunci, tím vyšší musí být ochranný faktor.

- Mezi 11. a 14. hodinou, kdy je sluneční záření nejsilnější, bychom na slunce neměli vycházet vůbec. Asi 60 % slunečního záření se od zemského povrchu odráží, takže je nezbytné použít ochranný krém i ve stínu (např. pod slunečníkem).

- Když už se spálíme, nesmíme na slunce, dokud se spálení zcela nezhojí. To může trvat i několik dní!

- Neměli bychom zapomínat ani na prostředky pro ošetření kůže po opalování.

UV záření je jedním z typů záření elektromagnetického
Foto Allphoto, kresba z Velké ilustrované encyklopedia nakl. Fragment