Liga výjimečných II

Sdílej
 
Liga výjimečných je slavný komiks, na jehož úspěch navázal výtečný druhý díl a příšerná filmová verze. O té příšernosti raději pomlčíme a povíme si něco o tom výtečném.

Liga výjimečných je slavný komiks, na jehož úspěch navázal výtečný druhý díl a příšerná filmová verze. O té příšernosti raději pomlčíme a povíme si něco o tom výtečném.

Viktoriánský mix

Všechny hlavní hrdiny Ligy výjimečných pohromadě potkáte buď v dobře zásobené knihovně, nebo v tomto komiksu. Kapitán Nemo, neviditelný

Foto
muž, doktor Jackyll a pan Hyde, Alan Quatermain a Drákulova přítelkyně Mina jsou postavy z různých literárních děl, které dohromady svedl právě příběh prvního svazku Ligy výjimečných (a se kterým měl mimochodem co do činění i Sherlock Holmes). Druhý díl v tradici mixování klasické literatury vesele pokračuje a vrhá naše hrdiny do prostředí Wellsovy Války světů. Ano, Zemi napadli mimozemšťané a Liga výjimečných se s nimi bude muset vypořádat za pomoci doktora Moreaua (jehož jméno by vám už mělo také něco říkat). A bude to o to těžší, že ji zradí jeden z hlavních hrdinů.

Nic pro slabé povahy

Zatímco první Liga výjimečných by se dala ještě označit za literární hříčku, byť neuvěřitelně propracovanou, ve svazku druhém přichází ke slovu mnohem drsnější okolnosti, za kterých se hrdinové musí vyrovnat nejen s odpornými ufouny, ale také se sebou navzájem. Na povrch více než kdy dřív vyplouvají takové skutečnosti, jako že být neviditelným mužem například docela leze na mozek a že pan Hyde opravdu není jen neotesaný valibuk, ale opravdové vraždící monstrum. Liga výjimečných II proto
Foto
rozhodně není pro nejmenší a do její četby se můžete pustit pouze pokud si na tohle nervy drásající dobrodružství skutečně troufáte. V každém případě neuškodí si před její četbou prostudovat literární předlohy, ze kterých její scenárista Alan Moore vycházel. Je to sice pěkných pár knížek, ale na každou z nich se vás jistě někdo jednou zeptá před tabulí. Jsou to totiž knihy klasické, a možná se k nim za nějakých pár let přidá i samotná Liga výjimečných.


Scénář Alan Moore, kresba Kevin O'Neill, překlad Viktor Janiš, vydal BB Art a Crew