Harry Potter a Ohnivý pohár

Sdílej
 

Mistrovství světa ve famfrpálu, souboj s drakem, bitva s jezerními lidmi! Harry Potter vyrostl a z malého kouzelníka se stal velký bojovník. Čtvrtý rok v bradavické škole čar a kouzel pro něj bude náročnější než všechny ostatní dohromady.

Hororový spisovatel Stephen King se nechal slyšet, že čtvrtý díl dobrodružství Harryho Pottera je ještě lepší než všechny předcházející. Není divu, že se Kingovi Harry Potter a Ohnivý pohár líbil. Pokud jste knihu četli (o čemž v ábíčku vůbec nepochybujeme), určitě vám ještě teď běhá mráz po zádech. Harry zestárl a jeho nová dobrodružství kladou na nervy čtenářů větší nároky. Magické souboje jsou brutálnější, monstra cení na naše hrdiny větší a větší zuby a lord Valdemort (teď už jeho jméno můžete říkat nahlas) nebyl nikdy předtím tak silný. Film podle čtvrtého dílu Harryho dobrodružství nyní vtrhává do kin a nese na sobě nálepku Do 12 let nevhodný. Stejnou nálepku měla i poslední epizoda Hvězdných válek Pomsta Sithů, což pro vás znamená jedno – vezměte s sebou do kina i rodiče.

Drsný Harry


Harry Potter už toho v životě viděl a zažil docela dost. Vymotával se ze sítí obřích pavouků, zabraňoval srážce rozjetého rychlíku s létajícím autem, vznášel se nad mraky na čarodějném koštěti i na hřbetě okřídleného stvoření, kamarádil se s vlkodlakem, se skřítkem i s bílou sovou. To všechno však byla jenom přípravka na to, co ho čeká nyní. Famózní mistrovství světa ve famfrpálu, které Harry navštíví hned v úvodu Ohnivého poháru, je pouze zahřívací kolo. Hned na začátku Harryho čtvrtého roku studia v Bradavicích je totiž po více než sto letech obnoven turnaj mezi šampiony tří kouzelnických škol – Bradavic, Kruvalu a Krásnohůlek.

MLÁDEŽI NEPŘÍSTUPNO



Tenhle turnaj není žádná procházka rozkvetlou zahradou, a tak se ho mohou zúčastnit pouze studenti starší sedmnácti let. Jenže nebyl by to Harry Potter, aby se nedostal do problémů. Ohnivý pohár, který vybírá po jednom zástupci do turnaje ze všech tří škol, vybere jakýmsi nedopatřením (nebo že by v tom měla prsty nějaká zlá moc?) právě Harryho, a to i přesto, že mu je pouhých čtrnáct. A protože proti Ohnivému poháru není odvolání a nepomůže vám, ani když pošlete stížnosti Rumburakovi, Saxaně a babě Jaze, Harry nemá na výběr. Bude muset bojovat s obrovským drakem i s obávanými obyvateli jezera, a to zrovna v období, kdy by mnohem radši trávil čas se svou novou čarodějnickou kamarádkou.

ČARODĚJNÉ NOVINKY



Když se čtvrtý díl knihy objevil na pultech, čekalo čtenáře hned několik překvapení. Tím prvním byl počet stránek - zatímco první díl Harry Potter a Kámen mudrců měl stran dvě stě padesát, Ohnivý pohár překročil půl tisícovky stránek. Další novinkou bylo zhoustnutí atmosféry - v předcházejícím díle, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, už sice pobíhal i nějaký ten vlkodlak, ale Ohnivý pohár ještě přitvrdil. V čem udělal čtvrtý díl pro mnohé čtenáře největší krok dopředu, bylo představení dalších kouzelnických škol. Už tu nejsou pouze Bradavice, přibyly dvě další školy. Harryho vesmír se tak rozrostl o pěkný kus - stejně jako vyrostl sám Harry.

ROMANTICKÉ BRADAVICE



To však neznamená, že se nesetkáte se starými známými. Věrný kamarád a notorický strašpytel Ron Weasly Harryho neopouští, nechybí samozřejmě ani mladá dáma Hermiona Grangerová, setkáte se také se švagrem Siriusem Blackem, kterého představil předcházející díl. Kromě nich se seznámíte s čarodějkou Cho Chang, na níž může Harry oči nechat, a také s odrostlejším spolužákem Cedrikem Diggorym, na němž mohou pro změnu oči nechat zase všechna děvčata z Bradavic. Neděste se ale toho, že by se z Harryho Pottera stala romantická komedie. Zlovolný Valdemort tu bude také, a s ním žádná legrace není. MAGIE PO ANGLICKU

O romantické komedii se nezmiňujeme náhodou. Zatímco první dva filmy o Harrym Potterovi točil do té doby hlavně komediální režisér Chris Columbus a díl třetí bravurně zvládl tvůrce dramat a hororů Alfonso Cuarón, na režisérskou stoličku čtvrtého dílu usedl Mike Newell, tvůrce romantické komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb. Není důvod k obavám - když nejlepší komiksové filmy točí režiséři, kteří v životě komiksy nečetli (jako v případě vydařených snímků Batman začíná nebo X-Men), proč by nejlepšího Pottera nemohl natočit tvůrce romantických komedií? Možná i proto, že Newell je konečně první Angličan, který knihu anglické autorky J. K. Rowlingové natáčí (Chris Columbus je Američan a Alfonso Cuarón Mexičan). A pro peníze to asi nedělá - na rozdíl od Columbusova desetimilionového honoráře dostane Newell "pouhý" jeden milion dolarů.

JEDNA KNIHA, JEDEN FILM



Už režisérovo zásadní rozhodnutí o podobě filmu ho šlechtí. Filmové studio totiž navrhlo, aby byla kniha přepracována nikoliv do jednoho, ale hned do dvou filmů. Nejdřív bychom tak viděli film Harry Potter a Ohnivý pohár I a o půl roku později Harry Potter a Ohnivý pohár II. Newell se proti tomuto rozhodnutí postavil (společně s režisérem předcházejícího dílu Cuarónem) a dosáhl toho, že bude děj filmu raději trochu "osekán", ale divák nebude muset chodit do kina dvakrát. Proto se nakonec v Ohnivém poháru nedočkáte Harryho pěstounů Dursleyových, kteří byli z výsledné stopáže snímku vystřiženi. O monstra a magii ochuzeni nebudete. Náročné podvodní scény se natáčely pod hladinou, což bylo o to složitější, že mladí herci mohli být pod vodou vždy jen patnáct vteřin, a pro scénu s drakem byl vyroben mechanický drak "v životní velikosti", který chrlil skutečný oheň.

HURÁ DO TEMNOT



Kdo by v době vydání prvního dílu Harryho Pottera čekal, jakou divokou jízdou se stane jeho filmové zpracování? V případě Ohnivého poháru se těšte na 157 minut dlouhé filmové posezení, o kterém britský úřad pro klasifikaci filmů BBFC prohlásil například: "Mladší diváci by mohli být některými velmi působivými scénami vyděšeni." Copak asi řeknou, až se do kin dostanou další díly, ve kterých budou Harryho pronásledovat kupříkladu ne příliš vábně vonící oživlé mrtvoly? Zatím na to nemyslete a užívejte si Harryho nejnovější filmové dobrodružství.