Útok ze zálohy - Teroristé a jejich zbraně

Útok ze zálohy - Teroristé a jejich zbraně
Sdílej
 

Terorismus se stal nejzásadnějším bezpečnostním problémem současného světa. Teroristé využívají širokou škálu prostředků pro realizaci svých útočných operací. Některé druhy a typy zbraní a jiného vybavení si doslova oblíbili.
Na význam slova terorista neexistuje jednotný názor. Většina z nás ale teroristu chápe jako reprezentanta terorismu, který ohrožuje a zabíjí neozbrojené občany a ničí jejich majetek s cílem prosazení svých soukromých nebo skupinových politických cílů. Terorismus je mnohdy propojen s obyčejným zločinem.

Současní teroristé

Současné teroristy lze rozlišit na dvě skupiny podle místa působení. První provádějí své útoky ve vyspělých státech Evropy, Ameriky a Asie. Dříve se zaměřovali na útoky proti politikům a příslušníkům armády a policie. V posledních letech se však konfliktu s policií a armádou vyhýbají a útočí na neozbrojené civilisty. Tím se snaží vyvíjet nátlak na politické vedení států, aby plnilo jejich požadavky. Jsou technicky nejschopnější a své útoky připravují a realizují utajeně. Jejich základní výzbroj tvoří menší typy zbraní a trhaviny, ale také jedy a bojové chemické látky. Rostoucí agresivita jejich útoků je dána především přílivem teroristů z Blízkého východu do Evropy a Ameriky.