Žádní mrchožrouti! Hyeny na lovu

Žádní mrchožrouti! Hyeny na lovu
Sdílej
 
Hyeny skvrnité nepohrdnou ničím, co jen trochu připomíná potravu.

 

 

 

 

 

Z mršin jsou schopné sežrat i kosti a tuhou kůži, proto byly dlouho považované za typické mrchožrouty. Dnes je jisté, že dávají přednost čerstvě ulovené kořisti, ze které si přednostně vybírají měkké vnitřnosti, teprve potom přijde na řadu svalovina a další méně hodnotné části.

Spolupráce při lovu jim přitom umožňuje lovit i značně velká zvířata, troufají si dokonce i na jedno z nejnebezpečnějších zvířat Afriky, buvoly kaferské. Neloví samozřejmě dospělá zvířata, vyhlídnou si mládě, které společnými silami oddělí od matky.

Na jejich úlovku se pak ale přiživuje i plno dalších méně úspěšných lovců, od hmyzu, přes supy až po menší šelmy jako jsou např. šakali.

Větší kopytníky, jako je např. buvolec topi v našem videu, hyeny občas nejprve testují, silné a rychlé jedince nechají uniknout, ale jakmile si jednoho vyberou k večeři, jejich oběť nemá šanci. Podívejte se tady.

Přes svůj robustní vzhled jsou hyeny skvrnité nečekaně rychlé. Jednou z jejich nejčastějších kořistí jsou pakoně. I v tomto případě si hyena probíhající stádem vybírá vhodnou oběť, kterou pak začne pronásledovat.

Postupně se k ní přidávají další členové smečky a prchající zvíře si vzájemně „předávají“. Závěr lovu je ovšem drastický, slabším náturám doporučujeme toto video vynechat.  

 

 

Top 10 nejzajímavějších nových druhů

Top 10 nejzajímavějších nových druhů

Záhadní obyvatelé řek: Neviditelní delfínovci

Záhadní obyvatelé řek: Neviditelní delfínovci

Gepard a kuře: To je fofr!

Gepard a kuře: To je fofr!

 

 

 

Klíčová slova:
zvire, hyena
 

Články odjinud