Slavnost vikuní: Trest smrti za zabití

Slavnost vikuní: Trest smrti za zabití
Sdílej
 
Vlny lam vikuní si cenili už dávní Inkové – pláště z této velejemné hřejivé vlny směli nosit jen vládci.

 

 

Zabití vikuně se trestalo smrtí, stejně přísný trest čekal každého, kdo si dovolil nosit oděv z této vzácné suroviny. Získávání vikuní vlny se již tenkrát řídilo přísnými pravidly – lamy se sehnaly z hor, ostříhaly a zase nezraněné pustily na svobodu.

Prakticky stejným způsobem se vikuní vlna získává dodnes, vikuně jsou chráněné, ale jejich vlna žádaná. Z každoročního shánění vikuní z hor a jejich stříhání se dnes stala lidová slavnost, která dnes láká i mnohé turisty. Podívejte se, jak taková slavnost známá jako el Chaco vypadá.

 

 

 

 

A kdo by se chtěl s lamami setkat osobně nebo se s nimi vypravit na podobnou procházku jako my, podívejte se na stránky LamaDorada a vydejte se do Bernartic. Veškeré informace a kontakty najdete na adrese www.lamadorado.com.

Pozor na kyselý obličej

O velbloudech je známo, že se kromě kopání brání také pliváním. Lamy svou příslušnost k velbloudům nezapřou – obojí dovedou také. Jenže to plivání tak úplně plivání není, spíš zvracení, lama na vás v rozčilení či v sebeobraně vyprskne (a to značnou silou) natrávený obsah předžaludků. Chovatelé lam to znají a už předem poznají, kdy se k tomuto obrannému kroku lama chystá.

Nejprve varuje, nasadí "kyselý obličej": dolní pysk jí bezvládně visí dolů a odhaluje spodní zuby, zatímco zbytek tlamy je pootevřený, případně s nafouklými tvářemi. Ne vždy ale následuje sprcha žaludečních šťáv, někdy lama použije jen další o něco silnější výstrahu – vychrlí na rušitele sliny promísené s obsahem tlamy a vzduchem.

Naštěstí je plivanec jen málokdy určen člověku, obvykle si jím lamy vyřizují účty mezi sebou při soubojích o postavení ve stádě. Přesto – vydáte-li se do Bernartic, dejte si na kyselý obličej lamy pozor, na nás se přesně takto tvářila samice, jejíž mládě jsme si chtěli pohladit. (Ovšem, že jsme si ho nepohladili.)

 

 

Mrazuvzdorní lumíci: Podivné osudy roztomilých hlodavců

Mrazuvzdorní lumíci: Podivné osudy roztomilých hlodavců

Nový objev: Pavouci loví a žerou ryby!!!

Nový objev: Pavouci loví a žerou ryby!!!

Skutečný Méďa Béďa přišel posedět se strnulým fotografem

Skutečný Méďa Béďa přišel posedět se strnulým fotografem

Klíčová slova:
zvire, lama
 

Články odjinud