Štěkající obři: Největší psi světa

Štěkající obři: Největší psi světa
Sdílej
 
Pitbulteriér Hulk se jmenuje podle komiksové postavy. Důvod je jasný: Stejně jako kreslené, zelené a zuřivé monstrum, je i psí Hulk obrovský.

 

 

Čtyřnohý obr Hulk je skutečně neuvěřitelný pes: Váží plných 80 kg, zatímco běžný urostlý pitbulteriér má nanejvýš 30-36 kg. I takový pitbul může být velmi nebezpečný, pokud je nezvladatelný - natož pak Hulk s tlamou jako vrata (její obvod činí 72 cm). Bát se ho ale musí jen člověk, který by chtěl uškodit jeho rodině. Pečlivě vycvičený Hulk je ochráncem, ale také něžným a milujícím mazlíčkem a trpělivou chůvou malého syna svých majitelů.

Jak by si asi vedl v soutěži nejPes 2017?

Společná koupačka! •  YouTube

Obří kříženec

Hulk nenarostl do monstrózních rozměrů náhodou. Především to není to čistokrevný pitbulteriér, ale kříženec s mnohem větším americkým buldokem. Ten může vážit přes 60 kg a měřit v kohoutku až 70 cm (ani jeden z těchto psů není uznaným plemenem FCI – mezinárodní kynologickou organizací, jejich váha a výška proto může značně kolísat). A nejspíš právě po buldokovi zdědil Hulk svou impozantní postavu. Geny by ale samy o sobě asi nestačily.

Psí kulturista

Hulk pochází z chovné stanice Dark Dynasty K9 v americkém Springfieldu, která se specializuje na chov a výcvik obranářských psů. Aby byli co největší a nejsvalnatější, krmí je speciální směsí, jejímž základem je hovězí maso s proteinovými doplňky prakticky stejnými, jaké používají kulturisté.

U amerických obranářských psů totiž platí, že čím je větší a svalnatější, tím větší má cenu. Hulk je mohutný, nezná strach a je vždy připraven bránit své majitele, jeho cena se tak může vyšplhat až na 25 tisíc dolarů (asi 600 tisíc korun). A cena jeho osmi štěňat (narodila se letos v létě), která po něm nejspíš zdědí mohutnost, sílu a povahové vlastností, je už dnes odhadovaná na půl milionu dolarů!  

Skutečný Hulk •  Thinkstock

Hulk není sám

I když je Hulk obrovský, nedá se říct, že je největší. Na světě existují plemena psů, která se mu vyrovnají nebo ho dokonce předčí. Velcí svalnatí psi byli stejně jako on odedávna chováni k obraně svých majitelů a k hlídání jejich majetku. Jiní byli používáni jako bojoví psi ve válkách, další pomáhali při lovu nebezpečných zvířat: velkých šelem, zubrů nebo divočáků.

Velcí, silní a nebojácní museli být také pastevečtí psi, aby ubránili svěřené stádo před zloději, ale i před smečkou vlků či medvědem. A pak ještě existují plemena „rváčů“, bojovných psů vyšlechtěných speciálně pro (zavrženíhodné a dnes již v civilizovaných zemích zakázané) psí zápasy. Mnozí z těchto psích obrů už neplní své původní poslání a stali se z nich domácí mazlíčkové a společníci lidí. Jsou přitom ale stejně impozantní, jako bývali kdysi.

nejPes 2017: Fotosoutěž o titul psa roku 2017

Jak kočky zahubily psy

Jak kočky zahubily psy

Ty se moc neksichti? Mutka je pes mnoha tváří ;p

Ty se moc neksichti? Mutka je pes mnoha tváří ;p

Na Tchaj-wanu frčí hranatí/kulatí psi

Na Tchaj-wanu frčí hranatí/kulatí psi

Pes fičí na snoubiči! Čtyřnohý snowboardista

Pes fičí na snoubiči! Čtyřnohý snowboardista



 

Články odjinud