Do korun stromů: Opice z nejvyššího patra!

Do korun stromů: Opice z nejvyššího patra!
Sdílej
 

 

 

Pozorovatelé gueréz to nemají snadné – tyto opice totiž dávají přednost korunám stromů, kde jsou v bezpečí před řadou nepřátel. Videoklip zachycující guerézu límcovou ve volné přírodě proto patří ke zcela unikátním záběrům. Podívejte se.

Nejběžnějším druhem černobílých gueréz je gueréza pláštíková (Colobus guereza), která dala celé skupině těchto opic jméno. Tento druh vzhledem ke svému rozsáhlému areálu výskytu vytváří sedm poddruhů a je jedním z nejméně ohrožených. Také patří k nejčastěji chovaným guerézám v zoologických zahradách, vidět ho můžete i u nás v Praze, ve Zlíně, v Ústí n. Labem a v Hodoníně. V zoologických zahradách se tyto guerézy i úspěšně množí.

 

 

 

V přírodě se tyto guerézy stejně jako ostatní druhy zdržují vysoko v korunách stromů. Africké země, které žijí z turistů, se proto snaží budovat různé pozorovatelny v korunách stromů, odkud lze stromová zvířata snáze pozorovat. A někdy je to dokonce možné i z okna či balkonu hotelového pokoje ve vyšším patře. Dobrodružství může začít.

 

 

 

 

A ještě ukázka obratnosti těchto černobílých akrobatů - pět sirotků gueréz pláštíkových odchovaných v zoo v Seatlu nemá žádné starosti, a tak si užívá života.

 

 

 

 Více v abc 9/2016. Víc o opicích:


Opičí listožrouti: VŠECKO přijde vhod

Opičí listožrouti: VŠECKO přijde vhod

Masožraví orangutani: Jsou primáti krvelačné šelmy?

Masožraví orangutani: Jsou primáti krvelačné šelmy?

Klíčová slova:
opice, zvire, guareza
 

Články odjinud