Obávané ryby: Pirani červené

Obávané ryby: Pirani červené
Sdílej
 
Pirani červené (jsou známé také pod českým jménem obecné nebo červenobřiché) dorůstají nanejvýš 30 cm délky, přesto jsou jedněmi z nejobávanějších ryb na světě.

 

Pirani červené jsou obávané především pro své mimořádně ostré zuby a sílu čelistí (o tom se můžete dočíst v ABC 8/2017). Obavy jsou do jisté míry oprávněné, když zaútočí početné hejno piraní na nějakou menší oběť, stačí ji roztrhat dřív, než unikne do bezpečí. Pověsti o roztrhaných lidech či dokonce koních se ale jen málokdy zakládají na pravdě.

Pirani požírají všechno

Pirani ve svém domově důležitou součástí biotopu. Nejenže slouží tak trochu jako zdravotní policie, která požírá mršiny nebo se zaměřuje na zraněné živočichy, ale především jsou důležitým článkem potravního řetězce – samy slouží jako potrava celé řadě velkých dravých ryb, šelem jako jsou vydry obrovské nebo rybožravých ptáků. Jsou důležitým zdrojem potravy i pro místní obyvatele žijící kolem řek a živících se především rybolovem. Domovem piraní je Amazonie, na návštěvu a bezpečné setkání s piraňami vás zve toto video.

Krev v akvárku

Pirani jsou už mnoho let oblíbenými akvarijními rybami. Je ovšem jasné, až ani v akváriu nejde o nějaké "mazlíčky" a že je nutné s nimi zacházet s velkou opatrností. Se žraloky totiž nemají společný jen tvar zubů, ale také tzv. žravé šílenství – jakmile se ve vodě začne šířit krev, ryby jakoby se zbláznily a v chaotickém reji rvou často nejen samotnou oběť, ale občas i své kolegy. Podívejte se, jak takové šílenství vypadá v akváriu.

Akvaristé ovšem nemusejí chovat jen pirani dravé, existují neméně zajímavé druhy býložravé, ze kterých nemusí mít obavy ani začínající akvarista. Ten z našeho videa chová v akváriu pirani rostlinožravé (Colossoma macropomum). A protože jde o mírumilovné ryby, na rozdíl od chovatele dravých piraní může mít v akváriu i další druhy ryb.

 

Největší perla: Poklad pod postelí

Největší perla: Poklad pod postelí

Plavec s mečem: Tajemství nejrychlejší ryby

Plavec s mečem: Tajemství nejrychlejší ryby

Elektrický úhoř: Živá baterie z Jižní Ameriky

Elektrický úhoř: Živá baterie z Jižní Ameriky

Jdeme na ryby: Seriál video návodů časopisu ABC

Jdeme na ryby: Seriál video návodů časopisu ABC

Klíčová slova:
ryba, dravec, akvaristika, piraňa, Amazonie
 

Články odjinud