Speciální psí jednotka bojuje proti drogám v Gruzii

Speciální psí jednotka bojuje proti drogám v Gruzii
Sdílej
 
Čeští kynologové dokáží vycvičit služební psy jako nikdo jiný na světě. Důkazem je 16 nových protidrogových chlupáčů.

 

Karo. Tak se jmenoval nejslavnější Čech žijící v Peru. Všichni ho měli rádi, protože byl v práci zodpovědný a neustále měl dobrou náladu. Jenže to byl pes, německý ovčák z Heřmanic, kterého pro odhalování pašovaných drog vycvičili čeští kynologové (už jsme o nich napsali dlouhý článek). Jejich sláva se roznesla po celém světě a Česká rozvojová agentura podpořila jejich práci v gruzínském Tbilisi. Šestnáct služebních psů nyní vykročí ve šlépějích Kara a dalších (čeští odborníci cvičí psy i pro Izrael), budou odhalovat drogy na hraničních přechodech.

Jemný čich

Tak tady má někdo problém, haf! •  Wikipedia

Pašování drog představuje celosvětový problém, se kterým se těžce bojuje. Pašeráci nacházejí důmyslné úkryty a cesty, kudy nelegální látky přenést. Člověka dokáží zmást, ale jemný čich psa už ne. Psi jsou cvičení na detekci kokainu, marihuany, heroinu, amfetaminu a dalších syntetických drog. Šestnáct čumáků proti drogovým mafiím? To není málo! Gruzínský projekt je však unikátní, protože doposud nebyl vycvičen tak vysoký počet služebních psů. Vedle výcviku se zaměří čeští odborníci také na teoretickou stránku, ve spolupráci s místnímu experty vytvoří metodiky pro jejich výcvik i nasazení do služby.

Úspěchy české kynologie

Kdo najde jako první heroin dostane piškot! •  CZDA

Skutečnost, že čeští kynologové patří k těm vůbec nejlepším, potvrdili mimo jiné na loňském Mistrovství světa WUSV německých ovčáků v německém Meppen. České sportovní kynologii se zde povedl obdivuhodný triumf. V konkurenci 129 psovodů ze 40 zemí celého světa nenašli přemožitele a vrátili se se zlatem v jednotlivcích i za celou výpravu. Jedinečný úspěch byl ještě podpořen faktem, že všichni naši soutěžící psi pocházejí výhradně z českého chovu.

Výcvik psů i lidí

Výcvik specialistů na detekci drog •  CZDA

Gruzínský projekt bude probíhat až do roku 2019. Nejde pouze o výcvik psů. Dojde i k vypracování systému pro školení a výcvik instruktorů, psovodů a služebních psů. Cvičení budou probíhat také vždy dva měsíce v roce na základně v Heřmanicích na Liberecku, která má od roku 2005 statut Světové celní organizace. Dále bude podpořeno rozšíření jednotek Kynologické služby Celní správy Gruzie do všech hraničních přechodů, přístavů a mezinárodních letišť. Čeští kynologové a jejich psiska jsou zkrátka špička!

Přečtěte si také:

Stateční ochránci stád: Ovčáčtí a pastevečtí psi

Stateční ochránci stád: Ovčáčtí a pastevečtí psi

Internet jako droga: Dokážete se odtrhnout od počítače?

Internet jako droga: Dokážete se odtrhnout od počítače?

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

Soutěže dvounohých jelenů: Jak se troubí na lesy

Soutěže dvounohých jelenů: Jak se troubí na lesy

Klíčová slova:
pes, policie, drogy, kynologie, Gruzie
 

Články odjinud