Výkon zemského jádra je prý 24 milionů megawattů

Výkon zemského jádra je prý 24 milionů megawattů
Sdílej
 
Geofyzikové ze čtyř zemí dokončili první etapu výzkumu zemského jádra, při němž využili poznatky částicové fyziky. Měřili výskyt částic antihmoty zvané antineutrina a díky nim vypočítali výkon reakcí, probíhajících v zemském jádře.

87 vědců z Japonska, USA, Číny a Francie zvěřejnili výsledky průzkumu zemského jádra, při němž měřili výskyt antineutrin.
Antineutrina vznikají hluboko v jádře naší planety jako produkty štěpení uranu a thoria. Jsou to téměř nehmotné částice. Jejich přítomnost se velmi těžko zjišťuje, protože snadno projdou jakýmkoli materiálem. Vědci použili k detekci zařízení s názvem KamLAND, ve kterém se antineutrina srážejí s jinými částicemi. Měření ukázalo, že na čtvereční centimetr plochy dopadne za sekundu zhruba 16 milionů antineutrin.
Z jejich počtu vědci odvodili výkon štěpné reakce, která probíhá v jádru Země. Ze závěrů výzkumu, o kterém informoval časopisy Nature, vyplývá, že "zemský reaktor" má výkon 24 milionů megawattů.Podle typu probíhajících reakcí vědci ještě zpřesní odhad teploty zemského jádra.
Celý experiment probíhal více než dva roky a přinesl zatím jen základní informace. Vědci věří, že s pomocí dalších antineutrinových detektorů sesbírají dostatek potřebných dat. Už příští rok by se měl vědci spustit další detektor v Itálii.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud