Lovci na baterky

Lovci na baterky
Sdílej
 
Jak všichni dobře víte, lidé mají pět smyslů – čich, hmat, chuť, sluch a zrak. Podobné smysly pomáhají i většině ostatních savců, rozdíly jsou jen v jejich citlivosti. Ale na světě existují savci, kteří disponují ještě dalším smyslem, jehož funkci si jen stěží dovedeme představit.

Jsou to kupodivu savci, které my, nejvyvinutější druh, považujeme za hodně primitivní - tzv. ptakořitní, k nimž patří australský ptakopysk a ježura.

Ptakopyskové žijí ve vodě, kde loví nejrůznější vodní živočichy: raky a další drobné korýše, červy, a především vodní hmyz a jeho larvy. Při lovu musejí být hodně úspěšní, mají totiž obrovskou spotřebu, denně zkonzumují množství potravy, které odpovídá více než třetině jejich vlastní váhy. Ale voda, v níž žijí, je často zkalená, neprůhledná. A tak je úplně jedno, že se pod vodou pohybují s pevně zavřenýma očima a ušima, stejně by nic neviděli a neslyšeli. Jak je tedy možné, že jsou tak vynikající lovci?

Tady jsme u hlavní záhady a podivného přizpůsobení, jaké v živočišné říši objevíme jen zřídka. Ptakopyskové mají šestý smysl. Doslova. Jejich zobák vypadá na první pohled jako kachní, ale jeho stavba a struktura je zcela odlišná. Tvoří ho čelistní kosti kryté tuhou pokožkou, která obsahuje obrovské množství citlivých nervových zakončení.

Ježura •  shutterstock.com

Některá fungují tak, jak si to dovedeme představit - tedy jako hmat. Ale jsou zde i orgány, které zaznamenávají změny elektrického napětí, tzv. elektrosenzory. Každý, i ten sebenepatrnější pohyb nějakého živočicha ve vodním prostředí vyvolá nepatrnou změnu elektrického napětí. A ptakopysk je schopen ji zaznamenat, určit, odkud tento vzruch přichází a jak velký je živočich, který jej vyvolal. Bezpečně tak odhalí i v kalné vodě nebo ve tmě každého tvora, který mu slouží za potravu. A nepotřebuje k tomu ani sluch ani zrak...

Podobná nervová zakončení objevili vědci i na konci pohyblivého a věčně vlhkého čenichu ježury. Ta sice nežije ve vodě, ale hledá drobné živočichy ve vlhké půdě, kde jejich pohyb vyvolává podobné nepatrné změny v elektrickém napětí. Voda v půdě tyto signály přenáší a ježura tak svou kořist nejen cítí svým jemným čichem, ale také vnímá tyto nepatrné elektrické signály.

Klíčová slova:
jezura, ptakopysk, smysl
 

Články odjinud