Jsme ve vesmíru sami? Astronomové hledají mimozemské civilizace

Jsme ve vesmíru sami? Astronomové hledají mimozemské civilizace
Sdílej
 
Držitel Nobelovy ceny za fyziku Enrico Fermi kdysi položil svým kolegům zajímavou otázku: Pokud mimozemšťané existují, tak kde jsou?

 

 

Země je stará přibližně 4,5 miliardy let, což není ani polovina stáří vesmíru. Z toho vyplývá, že mohou existovat civilizace, které jsou o tisíce nebo dokonce miliony let vyspělejší. Pokud to tak je, můžeme je najít? Pozemšťané o své existenci vysílají signály do vesmíru už nějakých 80 let. Třeba televizní signál opouští Zemi rychlostí světla. Okolo Země tak existuje televizní bublina o velikosti 80 světelných let. Případní mimozemšťané by i na jejím nejvzdálenějším okraji mohli naladit staré televizní pořady.

Velké nic

V roce 1960 si astronom Frank Drake uvědomil, že by to mohlo jí také opačně. Tedy, že cizí vysílání se jednou dostane až k nám. Obří radioteleskopy by signály z vesmíru dokázaly zachytit. Vznikl tak projekt Ozma a později slavné SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence - Hledání mimozemské inteligence). Dnes můžete programu SETI@home pomoci svým počítačem v prohledávání dat z dalekého vesmíru. A jaké jsou výsledky? Zatím je několik falešených poplachů.

 

E. T. pořád nevolá •  archiv

Ukrytá hvězda

Pojďme to zkusit jinak. Při pátrání po mimozemských civilizacích můžeme využít pozorování našeho vlastního technologického vývoje. Vezměte si třeba elektřinu. Počet spotřebičů v domácnosti neustále stoupá. Čím více se civilizace vyvíjí, tím více energie potřebuje. Vyspělejší civilizace by tedy měla mít i mnohem větší spotřebu, jejíž projev by se dal zachytit. Ideálním zdrojem energie je hvězda poblíž obydlené planety. Vyspělá civilizace by celou hvězdu nebo spíše celou planetární soustavu mohla ukrýt do velké koule a „chytat“ veškeré světlo svého slunce. Takovému možnému objektu se říká Dysonova sféra. Neprojevovala by se však světelným zářením – to by bylo potlačeno. Jak bychom ji tedy našli?

Topíme!

Určitě víte, že když je počítač v provozu, vzniká teplo. Proto je uvnitř větráček. Větší počítače znamenají více tepla a chlazení je pak už složitější. Vyspělá mimozemská civilizace bude spotřebovávat obrovské množství energie a tedy vyrábět hodně tepla. Astronomové nedávno prohledali 100 tisíc galaxií. Zaměřili se právě na hledání tepla – konkrétně tak zvaného infračerveného záření. Pár desítek podezřelých galaxií sice našli, ale i ty se nakonec vysvětlily jako běžné jevy.

Podezřelá KIC 8462852

V říjnu se objevila zpráva o hvězdě KIC 8462852, která se nachází 1480 světelných let od nás. Hvězdu pozoroval od roku 2009 po dobu asi tří let kosmický dalekohled Kepler, který se věnuje hledání planet u cizích hvězd. Kepler hledá hvězdy, které z našeho pohledu „blikají,“ protože je nepatrně zastiňují přecházející planety. K takovým poklesům jasu samozřejmě dochází pravidelně. V případě KIC 8462852 ale došlo k několika nepravidelným poklesům, se kterými si astronomové nevědí rady. Samozřejmě se hned objevily informace, že by mohlo jít o mimozemské lodě nebo elektrárny tyu Dysonovy sféry, které vyrábí energii z hvězdy. Mnohem pravděpodobnější je normální astronomické vysvětlení. Mohlo by jít třeba o roj komet, které byly vymrštěny blízkou hvězdou.

 

Více o pátrání po mimozemských civilizacích:

Největší vesmírná ucha na světě

Největší vesmírná ucha na světě

Den poté: Protokol kontaktu s mimozemšťany

Den poté: Protokol kontaktu s mimozemšťany

Kde jsou mimozemšťané?

Kde jsou mimozemšťané?

Hudba v kosmu: Hrajeme mimozemšťanům?

Hudba v kosmu: Hrajeme mimozemšťanům?

 

Články odjinud