Obří oko do vesmíru: Evropa staví extrémně velký dalekohled

Obří oko do vesmíru: Evropa staví extrémně velký dalekohled
Sdílej
 
V Chilských horách probíhá stavba Evropského extrémně velkého dalekohledu. Bude největší na světě a výkonnější než Hubbleův teleskop.

 

Evropská jižní observatoř (ESO), jejímž členem je také Česká republika, má své dalekohledy v Chile. Vysoko v horách v poušti Atacama jsou ta nejlepší místa pro astronomická pozorování – nízká vlhkost vzduchu, tma a dobré atmosférické podmínky zajišťují průzračný výhled do vesmíru. K několika již existujícím dalekohledům se přidává nový – a svými schopnostmi to bude král všech dalekohledů. Evropský největší dalekohled (E-ELT) vyrůstá na hoře Cerro Armazones a jeho provoz má být zahájen v roce 2024.

Obří oko uvidí daleko

Mezi úkoly E-ELT bude patřit výzkum nejvzdálenějších galaxií ve vesmíru, černých děr nebo vzniku hvězd v galaxiích. Těšit se můžeme také na hledání planet o velikosti Země u cizích hvězd a zejména u těch větších i na průzkum atmosfér. Jak je to možné? Důvodem je technologie, která E-ELT umožní fotografovat až 15x detailnější snímky, než jaké umí Hubbleův kosmický dalekohled.

Pozorovatelé vesmíru: Největší astronomické dalekohledy světa

Pozorovatelé vesmíru: Největší astronomické dalekohledy světa

Největší zrcadlo do vesmíru

Astronomický dalekohled nemá za úkol pouze zvětšovat a přibližovat nebeské objekty. Jeho úkolem je spíše pochytat co nejvíce fotonů, tedy světla. To proudí do dalekohledu skrz zrcadla, na jejichž konci je oko pozorovatele nebo třeba fotoaparát. Platí, že čím je plocha hlavního zrcadla větší, tím více světla pochytá. Největší současné dalekohledy mají průměr zrcadla přes 10 metrů. Extrémně velký dalekohled bude mít průměr 39,3 metrů! Podobně velké zrcadlo samozřejmě nelze vyrobit a už vůbec by nešlo dopravit vysoko do hor. Zrcadlo se proto bude skládat ze 798 segmentů v podobě menších šestiúhelníkových zrcadel.

Gigantická kopule

Obří dalekohled si žádá také obří domeček. Pro E-ELT se postaví kopule o výšce 74 a průměru 86 metrů. Půjde o pořádně zpevněnou stavbu, protože konstrukce samotného dalekohledu váží 2600 tun. Evropská jižní observatoř nedávno podepsala smlouvu na dodání těchto dvou částí za téměř 11 miliard korun.


Další obří dalekohledy

Evropský extrémně velký dalekohled je jedním ze tří připravovaných obřích dalekohledů, které budou postupně dostavěny kolem roku 2024.

TMT (Thirty Meter Telescope)

Vyroste na havajské vyhaslé sopce Mauna Kea a bude mít průměr 30 metrů.

GMT (Giant Magellan Telescope)

Vyrůstá také v Chile ale má odlišnou konstrukci. Jedná se v podstatě o sedm osmimetrových zrcadel na jedné konstrukci.

Více o teleskopech najdete tady

Zábava astronomů? Střílet laserem do oblohy!

Zábava astronomů? Střílet laserem do oblohy!

Lovec planet Kepler: Nezničitelný dalekohled

Lovec planet Kepler: Nezničitelný dalekohled

 

Články odjinud