S tabletem do školy: Nejlepší aplikace pro všechny platformy

S tabletem do školy: Nejlepší aplikace pro všechny platformy
Sdílej
 
O tabletu se někdy škodolibě říká, že jediné, k čemu je dobrý, je sledování videí a chatování na sociální síti. Přesvědčte se s námi, že je to skvělý pomocník.

 

 

Windowsy byly první •  Microsoft

Microsoft Windows 8

 

Aplikace stahujte stránce windows.microsoft.com

 

Digitální kreslení

Kresbu v hodinách výtvarky můžete pojmout i jinak. Prstem po displeji se kreslí stejně dobře jako na papír. Můžete si to vyzkoušet s aplikací Fresh Paint, kde najdete sadu virtuálních štětců, pláten a papírů.


Zvířecí angličtina

Potrénovat základní slovíčka v angličtině jde snadno v roztomile animované aplikaci Animal Train. Pokud vás už animáky nebaví, zkuste osvědčený výukový program Klasická angličtina.


Zeměpisný bůh

Pokud si potřebujete vylepšit kredit v zemáku, stáhněte si aplikaci European Union. Najdete tady detailní informace o všech zemích Unie. Zajímavá je taky World Flags s více než dvěma sty vlajek s vysvětlením, jak vznikly a co symbolizují.


Vyzrajte na přírodní vědy

Hodiny fyziky si můžete usnadnit s prográmkem Převody-Jednotek, kde najdete všechny základní míry a veličiny. Na chemii zase můžete vytáhnout interaktivní Periodickou tabulku od týmu Asparion.


Zápisníky všeho druhu

Rozvrh si ve Windows nejlépe vytvoříte v programu Good Plan. Nejen ve škole si můžete zapisovat do aplikace Digital Diary. Můžete si poznamenávat události do kalendáře, psát deník, vkládat do něj fotky a nahrávat hlas. Oba programy jsou sice v angličtině, ale přehledné a jednoduché.


Osmičkové počty

Kalkulačku sice najdete už v základu Windows, ale proč si nestáhnout nějakou lepší? Nejpopulárnější a nejlepší je Kalkulačka X8 – rychle se ovládá a nabízí všechny funkce, co potřebujete.

 

 

Android je sympaťák •  Android

Google Android

 

Aplikace stahujte na stránce play.google.com

 

Anime angličtina

S učením anglického jazyka vám pomůže aplikace Slova pro děti – Angličtina od týmu Nimble Minds. Je interaktivní a vyvedená v parádní komiksové grafice. S Učte se a hrát od DOMOsoft si zase rozšíříte slovní zásobu.


Matika na pohodu

Kalkulaček je na Android nepřeberně – jakou vybrat? My fandíme Mobi Calculator FREE. Nabízí všemožné funkce, výsledky ukládá v historii a snadno se ovládá.


Převedu cokoli

Převody jednotek jsou na Androidu snadné. Nejvíc nás baví jednoduchý Převodník jednotek a měn  z dílen Tokoware a promakaný Převodník Volný od Kostadinova, ve kterém najdete více než čtyři sta jednotek.


Chemické hádanky

Přelstít chemikáře můžete s aplikací Periodická tabulka od JQ Soft. Ke každému prvku tu jsou podrobné informace. A až je od vás bude chtít na písemku, pocvičte jména, značky a skupiny s Periodickou tabulkou Kviz od Paridae.


Bůůůdíček!

Občas je nejtěžší úkol vůbec ráno vylézt z postele. Populární aplikace Sleep as Android měří fáze vašeho spánku a vzbudí vás ve chvíli, kdy se vám bude vstávat nejsnáze. A namísto protivného zvonění si nastavíte zvuky přírody.


Děják, zemák… tahák…

Školní povinnosti budete mít nejpřehledněji uspořádané ve Školním rozvrhu od Vodafone. Je celý v češtině a vůbec nevypadá špatně.


Šetřte lesy, pište na počítači

Jedna z nejvychytanějších školních aplikací vůbec vznikla u nás! Jmenuje se Školnísešit.cz a přesně to tam najdete. Místo tahání stovek stránek papíru si založíte digitální sešity. Aplikace funguje pro Android i iOs.

 


Apple je hvězda •  Apple

Apple iOs

 

Poznámky navěky

Kam si zapsat poznámky a události? Diář a deníček Evernote je udělaný trochu na způsob sociálních sítí – a opravdu skvěle. Patří mezi nejstahovanější a nejlépe hodnocení aplikace napříč platformami!


Jablečná Wikina

Když se budete potřebovat při hodině nebo psaní úkolů inspirovat na Wikipedii, stáhněte si aplikaci Wapedia. Můžete s ní pohodlně číst i vyhledávat nová hesla.


Do nebes na obrazovce

Jednou z nejlepších aplikací v češtině na iPad je podle nás Atlas ptáků pro děti. Je o ptácích, které potkáte u nás kromě fotek a povídání tu najdete i zvukové záznamy jejich zpěvu.


Dějiny na papíře

Jak dějiny formovaly náš svět, se můžete podívat v aplikaci History: Maps of World. Najdete jich tam stovky ze všech dob a kontinentů, takže svoje oblíbené období si určitě najdete.


3D molekuly i kostlivec

Jak vypadají chemické látky? Mrkněte na ně v programu Molecules v trojrozměrném provedení. Je propojený s obří databází a najdete tu všechny, co vás napadnou. Ve 3D si můžete prohlédnout taky lidskou kostru v programu Essential Skeleton 2. Vypadá výborně!


Atlas světa

Pomocí aplikace National Geographic World Atlas si můžete procházet detailní a krásně provedenou mapu světa. Bohužel není zadarmo, ale za dva dolary (cena pytlíku bonbonů) určitě stojí.


Perfektní počítadlo

Nejlepší kalkulačku na iOs není třeba dlouho vybírat. PCalc Lite se jednoduše používá a má v sobě kromě všech důležitých funkcí zabudované i převody jednotek.

 

 

Nejlepší hry na tablet

Nejlepší hry na tablet

Srovnání operačních systémů

 

Windows 8

Největší výhodou Windows 8 je jejich propracovanost. Jsou plnohodnotným systémem s širokou nabídkou programů. Zároveň vyhovují hráčům, protože na Windows snadno rozběhnete všechny zásadní hry. Mají ale i několik nevýhod. První je komplikovanost systému, který musíte pravidelně čistit, jinak vám začne rychle klesat výkon, druhou pak nebezpečí napadení virem nebo škodlivým software, kterých číhá na windowsáky nesrovnatelně více než na uživatele jiných systémů.


Android

Přestože je Android nejmladší platformou, raketový start ho během pěti let dostal na vrchol popularity mezi smartphony a tablety. Je to open-source systém, to znamená, že každý, kdo umí programovat, si může snadno a svobodně Androida upravit podle svých představ. Díky tomu se rychle množí zdarma dostupné kvalitní aplikace, jejichž počet dnes začíná převyšovat doposud dominantní iOs. Nevýhodou je spousta reklam, kterými jsou aplikace zamořené, stejně tak je trápí i nižší stabilita oproti systému od Applu.

 

iOs

Znak jablíčka platí ve světě počítačů za známku kvality. Velký letošní průzkum agentury uTest srovnával kvalitu aplikací pro iOs a Android a ukázal, že v průměru jsou aplikace pro Apple lépe udělané, přičemž největší rozdíl byl ve hrách a ve vzdělávacích programech. Jenže s tím se spojuje jedno úskalí. Aplikace na Apple jsou sice v průměru lepší, ale taky o dost dražší. Další nevýhodou Applu je poměrně malý výběr aplikací v češtině.

 

 

Solární laptop: Hodí se do terénu

Solární laptop: Hodí se do terénu

Nabíječka na vodu: Energie sbalená na cesty

Nabíječka na vodu: Energie sbalená na cesty

Lepší klávesnice pro dotykáče

Lepší klávesnice pro dotykáče

Klíčová slova:
tablet
 

Články odjinud