Robotický opičák: Novodobý dobyvatel vesmíru

Robotický opičák: Novodobý dobyvatel vesmíru
Sdílej
 
Robotů, které napodobují pohyb zvířat, je každým rokem víc a víc. Jedním z nejpokročilejších je pružný primát, který by mohl v budoucnosti prozkoumávat povrch měsíce.

 

 

 

 

 

Určitě už jste viděli marsovskou sondu Curiosity nebo vozítka, která brázdí povrch měsíce. Připomínají písečné buginy ověšené nejmodernější technikou, mají ovšem svoje mouchy. Problematický je zejména samotný pohyb těchto vozidel. Kolečka si neporadí s každým terénem, a když se vozítko nešťastnou náhodou obrátí na záda, musí je inženýři složitě programovat, aby se dokázalo obrátit nazpět. Snaží se proto najít způsob, jak postavit průzkumníka nejen s výjimečnou schopností sběru dat, ale i takového, co si umí poradit s krajinou na nehostinné planetě. Originální řešení nedávno představilo Německé výzkumné středisko pro umělou inteligenci v Brémách.

Inspirace přírodou

Jejich vesmírný průzkumník nepřipomíná žádný typ vozidla, ale výjimečně obratného zástupce ze světa zvířat. Robotický opičák s ne zrovna veselým jménem iStruct Demonstrator ohromuje svojí pružností a pestrou škálou pohybů. Standardně se pohybuje po čtyřech, ale bezpečně se udrží i na zadních. Na rozdíl od mnoha jiných robotů má končetiny pohyblivé v kyčlích, kolenou a kotnících, takže jeho pohyb připomíná opravdovou chůzi. Nemá tak třeba problém s překonáváním hornatého povrchu, a když upadne, hned se vzchopí zpátky na nohy. Okolní podmínky snímá více než padesát senzorů a okamžitě jim přizpůsobuje pohyb v kloubech.

Pružná páteř

Tím však jeho přednosti nekončí. Cílem vědců bylo maximálně napodobit schopnosti opravdového primáta. Největší chloubou robota je tak pružná a pohyblivá páteř. Tato technologie se zatím rozvíjí jenom u člověka – vytvořit funkční robopáteř pro jiný živočišný druh je velká výjimka. Díky ní dokáže iStruct Demonstrator perfektně balancovat. Jeden z pokusů, kterým musel při testech projít, bylo udržení rovnováhy na rozhoupané ploše. Opičák přesouval těžiště a propínal záda stejně, jako by to udělal jeho živý brácha na stromě. A udržel se.

Pohyby šelmy

Studium mechanizmů pohybu podle přírody je v současné robotice velký trend. Opičák iStruct Demonstrator dokazuje, že už začínáme pronikat do jejích zákonitostí a nebude to trvat dlouho, než vytvoříme robota schopného zcela plynulého pohybu. Zatím se můžeme těšit na tlupu opic, které prozkoumávají povrch měsíce.

 

Podívejte se na video robota vopičíka v akci:

 

Robot vopičák si poradí sám i na Měsíci

Robot vopičák si poradí sám i na Měsíci

 

Tradice zvířecích kosmonautů

To, že vesmír bude prozkoumávat zrovna opice, není jen technologická zajímavost, ale i ironická shoda náhod. Robot totiž nebude zdaleka prvním opičákem ve vesmíru. V počátcích kosmounatiky totiž výzkumníci posílali do kosmu zvířata, aby vyzkoušeli, jak bude organismus reagovat na odlišné podmínky. Rusové měli slavného vesmírného psa Lajku, Francouzi kočku Félicette a Američané poslali k nebesům několik šimpanzů. Brzy možná vyšlou dalšího – jen už bude mít tělo z oceli a místo mozku procesor.

 

Robotická zoo

Gekon StickyBot

Jeden z nejslavnějších robotů inspirovaných světem zvířat. Každý milimetr čtvereční jeho chodidel obsahuje 14 000 mikroskopických chloupků, které se „přilepí“ k povrchu a robotickému gekáčovi umožní bez problémů šplhat po zdech a oknech.

 

Vědci se inspirovali pohybem geparda •  DARPA


Gepard Cheetah

Tenhle model sice nepatří mezi vzhledově nejpodařenější, dohání to ale svojí rychlostí. Vědci se inspirovali pohybem geparda a sestavili robota, který dokáže na čtyřech nohou běžet rychlostí až 45 km/h – a to na robota není vůbec špatné.

 

Robot má hydraulické nožky, díky nimž může skákat a dostat se na obtížně přístupná místa •  DARPA

 

Pavouk z 3D tiskárny

V případě chemické nehody by mohl zasáhnout umělý pavouk. Tento lehoučký robot má hydraulické nožky, díky nimž může skákat a dostat se na obtížně přístupná místa. Pomocí kamery a přístrojů může prozkoumat místo nehody a změřit únik nebezpečných látek. A co je nejlepší – celé tělo jde snadno vyrobit na 3D tiskárně!

 

 

Test vesmírné kobylky

Test vesmírné kobylky

Cizí exoplaneta je modrá stejně jako Země

Cizí exoplaneta je modrá stejně jako Země

Hop a je tu RoboCop! První upoutávka na novou verzi

Hop a je tu RoboCop! První upoutávka na novou verzi

Klíčová slova:
opice, vesmir, robot
 

Články odjinud