Nebeští zahradníci: Jak pomáhají drony naší přírodě?

Nebeští zahradníci: Jak pomáhají drony naší přírodě?
Sdílej
 
Bezpilotní stroje dovedou speciálními kamerami poznat, zda je krajina pod nimi zdravá. Vědci s nimi mapují lesní porost, bojují proti škůdcům a pomáhají zemědělcům.

 

Na Fakultě životního prostředí při České zemědělské univerzitě v Praze experimentují výzkumníci s využitím dronů pro ochranu přírody a lepší hospodaření na polích. Používají dva stroje, které se vzájemně ideálně doplňují. Divili byste se, co všechno dovedou zjistit.

Ledňáček a včelka

První z nich vyrábí olomoucká dílna Robodrone. Jmenuje se Kingfisher a vyniká zejména nosností. Tento bezpilotní šerpa unese až pět kilogramů nákladu. Navíc odolá i větru, dešti nebo sněhu, proto ho používá mimo jiné i Horská služba pro záchranu lidí zavalených lavinou. Druhý dron pochází ze švýcarské dílny SenseFly a nese jméno eBee. A je to skutečně pilná včelka. Přestože je lehoučký, dovede snímat z ptačího pohledu oblasti, kde zrovna letí, a převádět je do přesného 3D modelu. Během jednoho vzlétnutí zmapuje území o rozloze až 12 km2. Zachytit i detaily o velikosti 1,5 cm.

Dron eBee používají vědci k průzkumu z velké výšky •  Sensefly

Moderní průzkum přírody

Se speciálními infračervenými kamerami drony zaznamenávají data, které lidské oko nemá šanci spatřit. Zatímco eBee mapuje rozsáhlé plochy, hexakoptéru Kingfisher vědci používají spíše v nízké výšce pro získání detailnějších informací. Oba drony lze pilotovat ruční vysílačkou nebo také z řídící stanice, tedy pomocí notebooku s předem naprogramovanou trasou.

Co snímky prozradí?

Zpracování snímků trvá i několik dní a výsledkem je obraz, který vědcům prozradí veškerá tajemství o mapované krajině. Zjistí například zdravotní stav lesního porostu nebo obsah živin a vláhy v rostlinách. Snímek také může vědce varovat v případě, že něco ohrožuje zvěř a rostliny, třeba chemické látky v půdě. Dále dovede odhalit výskyt chorob, například kůrovce na stromech. Stejně tak může bezpilotní průzkum pole poradit zemědělcům, jak lépe hospodařit s půdou a dopředu odhadnout, kolik toho sklidí.

Kingfisher slouží pro detailnější mapování terénu •  Sensefly

Jemné oko kamery

Kamera je tak přesná, že dokáže zmapovat i oblast o velikosti pár centimetrů. Každý bod na snímku je navíc opatřen GPS lokací. Pokud vědci zjistí, že je například škůdcem napadená jen jedna rostlina v celém poli, můžou zamezit jeho šíření, aniž by museli ničit okolní vegetaci. Stejně tak mohou podle údajů z dronů přesně regulovat obsah živin v poli. Když zjistí, že jen část rostlin je hladová, pohnojí pouze ji a ostatní nechají v klidu růst. Zemědělci tak nemusí zbytečně plýtvat chemikáliemi a my budeme mít na talíři levnější a zdravější jídlo.


Drony z Fakulty životního prostředí

Hexakoptéra vyniká nosností až 5 kg •  Sensefly

Robodrone Kingfisher

Rozměry: 120 x 140 x 22 cm

Hmotnost: 5 kg

Max. rychlost: 70 km/h

Max. výška: 1000 m

Výdrž baterie: 45 min.

Země výroby: Česká republika

Dron eBee používají vědci k průzkumu z velké výšky •  Sensefly

SenseFly eBee

Rozměry: 55 x 45 x 25 cm

Hmotnost: 0,69 kg

Max. rychlost: 90 km/h

Max. výška: 974 m

Výdrž baterie: 50 min.

Země výroby: Švýcarsko

 

Lesy zachráněny! Drony budou sázet stromy

Lesy zachráněny! Drony budou sázet stromy

Robotické cikády budou létat v tornádech

Robotické cikády budou létat v tornádech

Dron ze zkumavky: Budeme pěstovat bojové letouny?

Dron ze zkumavky: Budeme pěstovat bojové letouny?

Video se připravuje ...

České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě • Zdroj: Pavel Dobrovský

 

Články odjinud