Noví Gorillaz budou silní

Noví Gorillaz budou silní
Sdílej
 
Na kontě už sice kromě dvou povedených desek a několika legrácek mají i jednu zaručenou zprávu, že skončí. Ale druhé březnové pondělí vydávají další album. A opět ve velkém stylu. Řeč je o nevyzpytatelných hrobnících popmusic Gorillaz.

Kapela kolem britpopové ikony Damona Albarna a výtvarníka JC Hewletta si sice o hudebním byznysu myslí své a nebojí se to dát najevo, ale zároveň ho umí dobře využívat.

Jak dokázali nyní, kdy zveřejnili pouze jediný singl, ale hudební publicisté mluví o jejich březnové desce jako o události roku.
Aktuální písnička Stylo navíc sice dýchá aktuálním soundem a elektronickým minimalismem, ale rozhodně se o ní nedá říct, že by měla bořit prodejní žebříčky.

A tak největší povyk spustilo zveřejnění tracklistu. Na dvanáctiskladbové desce Plastic Beach totiž kromě samotných Gorillaz kralují jiná jména. Svěží

DJ Scuotty •  Štěpán Janík

hip hop reperezentuje Mos Def (i v singlu Stylo), hloupější část téhle hudby dost vychytralý Snoop Dogg.

Zkušenější pak zaujme Lou Reed nebo dokonce Barry Gibb ze sourozenecké legendy amerických diskoték Bee Gees. A ty nejprogresivnější zase na desku naláká specialista na londýnskou taneční hudbu a rap Kano.

Zatím jde sice jen o písmena na papíru, ale až uslyšíme album, snad nadšení nepřejde. Předchozí tvorba Gorillaz je obrovskou zárukou.

Novinky

* Konec jedné sebranky. O německých Scorpions jsme sice nedávno psali, ale musíme znovu. Na konci ledna zveřejnili na svých stránkách, že po aktuálním turné končí. Kéž by nekecali.

* U2 mluví o nové desce. V britských hudebních médiích se objevila citace kytaristy The Edge, že jeho kapela U2 má už hotových několik písniček a připravuje novou desku.

* Gaia Mesiah odletěla do Asie. Ne navždy, ale jen na pár týdnů. Načerpat inspiraci, sžít se s novým zpěvákem a připravit pro český rock další přínosné album. Snad tam Gaia Mesiah něco nechytne.

* Písnička pomůže Haiti. Předělávka skladby Everybody Hurts od kapely R.E.M. v podání Susan Boyleové, Miky či Jamese Blunta by měla vydělat peníze na pomoc zničenému ostrovu Haiti.

Scuottyho palce

Palec nahoru: si zaslouží čeští fanoušci kapely Depeche Mode, kteří si na její pražský koncert připravili skvělé vystoupení se svítícími tyčinkami

Palec dolů: operní zpěvačka Anda-Loius Bogzaová se má asi hodně ráda. Skoupila několik stovek svých cédéček, a dostala se tak na vrchol žebříčku prodejnosti v Česku

Autor

Připravuje spolupracovník ABC Ondřej Stratilík

 

Články odjinud