Turistické známky zaplavily Česko: Proč sbíráme dřevěná kolečka?

Turistické známky zaplavily Česko: Proč sbíráme dřevěná kolečka?
Sdílej
 
Turistické známky zaplavily Česko a staly se symbolem výletů, sběratelství i historie. Jak se šest centimetrů široké dřevěné kolečko z lipového dřeva stalo nedílnou součástí turistiky? A co ukrývá?

Vypravit se na výlet na hrad nebo třeba na rozhlednu znamená podívat se na místa, která jsou něčím zajímavá a kde si kromě malinovky můžete koupit třeba i pohled nebo dřevěnou turistickou známku.

Má vždy stejné rozměry. Na 6 centimetrů široké kolečko je vypálena ilustrace, pořadové číslo a základní informace o místě. Takových Turistických známkových míst  je v České republice od roku 1997 už téměř tři tisíce. 

Jednička turistiky na Pradědu

Turistickou známku s číslem 1 si začali odnášet před 27 lety návštěvníci z vrcholu hory Praděd. A proč zrovna Praděd, když nejvyšší horou České republiky je Sněžka? Důvody musíte hledat v nedalekém městě Rýmařov, kde celý nápad vznikl v hlavě Davida Holuba.

„Bylo to prostě u nás. A navíc, jak rádi připomínáme, je Praděd nejvyšší hora Moravy zároveň nejvyšším bodem České republiky. Prostě jednička!“ směje se David. Naráží tím na fakt, že špička vysílače postaveného na hoře je ve výšce 1637 metrů nad mořem, tedy celých 146 metrů nad Sněžkou.

Dřevní začátky

V prvním roce roznášel David známky po Jeseníkách sám a přesvědčoval provozovatele horských chat, aby si ta „svoje“ kolečka vzali do prodeje. Brzy se přidal skautský kamarád Láďa „Gin“ Šín, který při rozšiřování systému najel milion kilometrů. Dnes už se dřevěnými kolečky v Rýmařově zabývají tři desítky lidí, zaměstnaných udržováním a rozšiřováním celého „známkového systému“. 

Známky znají všude

Turistické známky najdete v objektech velkých institucí, jako je Národní památkový ústav, Národní muzeum, Senát České republiky, České dráhy nebo ČEZ. Vedle nich také v malých vesnických muzeích, na hradních zříceninách, rozhlednách a na dalších přírodních a historických památkách. Turistické známky se staly součástí databáze Mapy.cz, navigací GARMIN a turistického portálu Turistika.cz. 

Sběratelská komunita žije

Pro pravověrné sběratele organizuje David v Rýmařově pravidelná roční setkání. Za každých deset po sobě jdoucích Turistických známek obdržíte zdarma Prémiovou turistickou známku. Až jich budete mít 50, 150 nebo 200, postoupíte v žebříčku sběratelů do další hodnosti

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud