Velká louže

Velká louže
Sdílej
 
Ve vodní nádrži, která může kandidovat na přezdívku Kružberské "moře", se nevykoupete. Přesto ve vás oblast u říčky Moravice asi zanechá dobrý pocit. Projděte se krajem mnoha opuštěných mlýnů a starých dolů.

Co je pokladem: Pokladem je číslo. Kolik bodů - základních technických údajů - je uvedeno na informační tabuli v místě souřadnic.

Jak se tam dostat: Z Budišova nad Budišovkou jděte po červené turistické značce až k vodní nádrži Kružberk. V místě, kde začíná silniční most přes tuto vodní nádrž, je náš poklad. Alternativně se sem lze dostat po červené značce z vesnice Kružberk nebo po silnici z okolních obcí.

Zajímavosti v okolí: V nádherném prostředí Nízkých Jeseníků se rozprostírá jedna z největším a nejdůležitějších přehradních nádrží na severní Moravě. Tento kolos, který má plochu hladiny 306 hektarů, zadržuje tok řeky Moravice. Slouží jako zásobárna pitné vody pro hustě zalidněné Ostravsko a jako ochrana před povodněmi. Historie nádrže je poměrně dlouhá: První návrh na její realizaci padl již v roce 1902 a o několik let později byla vytvořena skupina odborníků k jejímu uskutečnění. Bohužel kvůli První a později i Druhé světové válce byl projekt odložen. Přehrada byla postavena až v 50. letech 20. století.

V nádrži je zakázáno koupání a provozování vodních sportů, ale jejich příznivci si přijdou na své na Moravici, která je však pro vodáky sjízdná jen v některých obdobích. Kromě nádherných lesnatých kopců a rozhleden, se zde můžete podívat na tajemnou hradní zříceninu nad řekou Moravicí: Vikštejn, kde prý podle pověsti straší duch zabité hradní paní. V Budišově nad Budišovkou si určitě prohlédněte starý kamenný most a vodní mlýn, ve kterém je dnes expozice o těžbě břidlice. Další souvislosti se pak dozvíte na Břidlicové naučné stezce, která vás zavede k bývalému břidlicovému dolu.

Klíčová slova:
jeseníky, kružberk