Jak létají ryby

Jak létají ryby
Sdílej
 
Třeba máte rádi neobvyklá zvířata. Například slony (protože jsou největší a mají chobot), želvy (mají domeček na zádech) nebo třeba hady (nemají nic a vystačí s tím). Možná se vám líbí i pštrosi nebo tučňáci, protože i když jsou ptáci, tak neumějí létat.

V tom případě se vám budou líbit určitě i létající ryby. Na internetu se objevilo několik videí s těmito podivnými tvory. Létajících ryb existuje několik druhů. Nejčastěji se setkáte s letuchou evropskou. Ta sice nepatří mezi nejlepší letce mezi rybami, zato se s ní můžete setkat ve Středozemním moři, například i v Chorvatsku. Malé létající ryby - sekernatky - žijí ve sladkých vodách Jižní Ameriky. Prostě létající ryby nejsou tak neobvyklé, jak se na první pohled zdá.

Autor tohoto textu kdysi viděl v Atlantiku létající ryby na vlastní oči. Na rozbouřeném moři poletovaly mezi vlnami jako stříbrné vážky. Jednalo se o nějaké příslušníky skupiny s českým jménem letouni. Skutečně dělali čest svému jménu: některé rybky vydržely více než půl minuty a odletěly až za horizont.

Velmi pěkné záběry mořských létajících ryb:

Klíčová slova:
ryba, letucha
 

Články odjinud