Šeptající netopýři

Šeptající netopýři
Sdílej
 
O tom, že se netopýři orientují za pomoci tzv. echolokace, to znamená poslechem odražených ultrazvukových vln, které vysílají, určitě každý slyšel. Stejným způsobem "vidí" netopýři svou kořist - noční hmyz.

U některých můr se z obranných důvodů vyvinul sluch a některé druhy, jako například přástevníci, jsou dokonce schopné vyluzovat ultrazvukové "cvakání", kterým ruší ultrazvuk netopýrů. Tyto můry tak nejen letícího netopýra slyší a mají dost času před ním uniknout - většinou tak, že se v prudkých vývrtkách zřítí k zemí - ale také ho pořádně zmatou a znesnadní mu orientaci.

Jenže souboj mezi lovcem a jeho kořistí nikdy nekončí Zcela nedávno vědci zjistili, že evropský netopýr černý se z obranné strategie můr poučil a začal používat nový trik. Místo hlasitých ultrazvukových výkřiků (třebaže křik netopýrů nemůžeme slyšet, jeho intenzita dosahuje někdy až hodnot startujícího letadla) se naučil šeptat. Jeho šeptání můry neslyší nebo mu nevěnují pozornost a netopýr se tak k nim může přiblížit, aniž by ho zaznamenaly.

Přástevníci jsou dokonce schopní vyluzovat ultrazvukové "cvakání", kterým ruší ultrazvuk netopýrů •  shutterstock.com

Klíčová slova:
netopyr
 

Články odjinud