Zmizí ze světa kvetoucí rostliny?

Zmizí ze světa kvetoucí rostliny?
Sdílej
 
Vědci bijí na poplach. Už řadu let sledují, že v Evropě a v Severní Americe nápadně ubývá včel. A to nejen těch domácích, ale i divokých druhů.

V posledních letech se zaměřili na problém, který s tím souvisí - včely (a také čmeláci a další příbuzní), jako hlavní opylovači většiny kvetoucích rostlin, nestíhají. Netýká se to jen divoce rostoucích rostlin, mnohem vážnější je situace v zemědělství, kde je na stupni opylení rostlin často závislá úroda. A ta nápadně klesá.

I u nás už v řadě okresů včelaři praktikují "kočování" se včelstvy - převážejí je na místa, kde jsou nejvíc zapotřebí, např. ke kvetoucím lánům řepky. Divoce rostoucím druhům rostlin to však pomáhá málo. A pokud jejich květy nejsou opyleny, nevytvoří se semena a rostliny se přestanou rozmnožovat.

Přesnou příčinu úbytku včel zatím nikdo nezná, ale zdá se že jde celý komplex důvodů, jako je nadměrné používání chemikálií, nemoci a paraziti napadající celá včelstva, územní a klimatické změny apod. A u nás např. také to, že staří včelaři pomalu odcházejí a nemají za sebe náhradu mezi mladými - se včelami je totiž práce.

Klíčová slova:
rostlina, vcela, pyl
 

Články odjinud