10 NEJ MMORPG: Zahrej si

10 NEJ MMORPG: Zahrej si
Sdílej
 
Hry jsou život, teda ještě kromě chleba, ale hry jsou určitě zábavnější. Než chleba. World of Warcraft zná každý, ale znáš všech 10 nejzajímavějších MMORPG? A hraješ?

World of Warcraft

MMORPG s největším počtem hráčů a dlouhodobě fungující kolos. Asi není třeba o moc víc dodávat. Má obrovskou hráčskou základnu, pravidelné velké expanze a velký tým, který jej neustále vylepšuje. Nicméně, jsou zde i stížnosti na postupné zlehčování celé hry, částečnou stagnaci, grafickou zastaralost a samozřejmě měsíční poplatky začínají být zastaralým modelem platby za hru. Je to ale klasika, která se pyšní největším počtem hráčů a dá se říct, že se s ní setkal každý hráč MMO. Navíc, má program, který hru ukáže do určité úrovně zadarmo, bez placení.

 

Wortld of Warcraft •  archiv

Star Wars: The Old Republic

Velmi ambiciozní onlinovka ze světa Star Wars se odehrává tisíce let před narozením Luka a Leii a váže se k hrám Knights of the Old Republic 1 a 2. Obrovský svět galaxie, možnost hrát za Jedie, Sitha, pašeráka, lovce odměn nebo třeba republikového vojáka ti je plně k dispozici. Hra měla původně měsíční poplatky, ale to se teď mění a hra přechází na free-to-play model, takže s nějakými omezeními můžeš hrát zdarma. A protože je tady hlavní příběh, je to ve výsledku skvělá možnost, jak strávit desítky hodin ve velmi poutavém světě Star Wars.

 

Star Wars: The Old Republic •  archiv

Guild Wars 2

Nová hvězda na poli MMO. Rozsáhlá a zábavná fantasy sága nabízí obrovské množství možností, jak profilovat svou postavu. Navíc se může pochlubit skvělým PvP (bojem hráče proti hráči), které se bude ještě rozšiřovat. Často se odehrávají takzvané world eventy, kdy si tak jdeš krajinou, získáváš zkušenosti a najednou se někde objeví velký boss a ty se do něj pustíš se všemi hrdiny, co jsou kolem. Navíc má hra velkou výhodu, platíš jen za její pořízení, pak už nejsou žádné poplatky. Guild Wars 2 jsou momentálně „in“ a mají další výhodu - jejich systém tě nenutí hnát se rovnou za nejvyšším levelem.

 

Guild Wars 2 •  archiv

EVE Online

Dlouholetá stálice a jedna z nejtěžších her na proniknutí. EVE Online je sci-fi, kde jde hlavně a jen o vesmírné lodě, které spravuješ, přidáváš se do různých frakcí a je jen na tobě, zda budeš bojovat ve válkách těchto gild, zda budeš těžařem a obchodníkem a nebo pirátem, který přepadá bohaté lodě. Je to vynikající hra, ale musíme tě varovat, je opravdu těžké naučit se její pravidla a proniknout do složitého světa řízeného samotnými hráči.

 

Eve Online •  archiv

The Secret World

Velmi originální MMORPG, které bohužel finančně selhalo, nicméně krám zavírat nebude. Pokud chceš hru, u které se musí i myslet a googlovat (hra má na to dokonce zabudovaný prohlížeč), je Secret World pro tebe. Jde o žánr urban fantasy, tedy fantasy v dnešním světě, jak jej znáš třeba z Noční hlídky a nebo knih o Harry Dresdenovi. Momentálně ještě hra provozuje měsíční poplatky, ale tenhle fakt vyvažuje hodně velká svoboda při profilování postavy a příjemná, dospělá komunita, která ráda pomáhá nováčkům. Tohle MMORPG se prostě vymyká tomu, co znáš.

 

Secret World •  archiv

The Lord of the Rings Online

Hra podle legendárního Pána prstenů už před nějakým časem přešla na free-to-play a nesmírně jí to pomohlo. Rozlehlý propracovaný svět je věrný knižní předloze, takže tu nenajdeš podobu postav a budov, jakou znáš z filmů. Hraješ vždy za ty hodné, tedy hrdinné hraničáře, bystré hobity, ušlechtilé elfy a nyní přijde i rozšíření se statečnými a drsnými rohanskými jezdci - a samozřejmě i boj na koních. Pokud máš rád Pána prstenů, tohle je hra, která by ti mohla sednout. A navíc, jelikož je free-to-play, minimálně solidní část je zdarma.

 

Lord of the Rings Online •  archiv

Age of Conan

Další inspirace slavným světem, tentokrát od Roberta Erwina Howarda, v němž své protivníky likvidoval drsný barbar Conan. Hra vyšla už před lety a měla velké finanční problémy, ale nyní se situace ustálila i díky free-to-play modelu. Age of Conan nabízí dospělý svět, velmi povedený systém soubojů a hráčskou komunitu, která je tu už nějaký pátek a umí podat pomocnou ruku nováčkovi.

 

Age of Conan •  archiv

DC Universe Online

Jedna z mála MMORPG, která uspěla na konzolích, tedy PS3. Vychází z komiksového světa DC, tedy světa, kde je Batman, Superman a další hrdinové z této stáje. Ty hraješ za vlastního hrdinu, kterému dáš vlastnosti, jaké ti přijdou zábavné a v tom je krása této hry. Můžeš si nadefinovat skutečně obrovské množství schopností, podoby svého hrdiny (a nebo padoucha) a přitom plníš úkoly, kdy se setkáváš se slavnými superhrdiny a záporáky. Hra taktéž přešla na free-to-play, takže ji můžeš zkusit zdarma, zda se ti líbí. Platby jsou pak dobrovolné, podle toho, jak moc chceš svou postavu rozšiřovat a jak moc a intenzivně chceš hrát.

 

DC Universe Online •  archiv

World of Tanks

Tohle není MMO v pravém slova smyslu, ale zaslouží si tu být. Jde vlastně o střílečku, ovšem z kokpitu tanku za druhé světové války. Jde o free-to-play model, takže opět nemusíš nic platit, jen je postup hrou pomalejší. I tak se tu dá ale zažít spousta zábavy. Jak získáváš zkušenosti a virtuální peníze, odemykáš si nové a nové tanky. Navíc platí, že každý tank se hodí na něco jiného, takže ten největší není nutně tím nejlepším, záleží na tom, jak hraješ ty. Tvůrci navíc chystají i leteckou a lodní odnož, takže se máme nač těšit.

 

World of Tanks •  archiv

Lineage II

Dlouholetý veterán, který také přešel na free-to-play model a který má stále spoustu českých hráčů. Jde o nekompromisní, drsné fantasy MMORPG, kde se s tebou nikdo nemazlí. Časem musíš být členem gildy, aby ti někdo pomáhal vyrábět nová brnění a hlavně aby ses účastnil těch nejzábavnějších částí hry. Mezi ně patří třeba gildovní války, monumentální obléhání hradů, kdy se na sebe vrhají desítky až stovky hráčů a nebo třeba megalomanské boje s bossy, kdy se třeba ve dvou stech lidech vydáte na lov mytického draka Antharase a ty se účastníš neskutečné bitvy, jakou jen tak někdo ani v tomto žánru nedokáže předvést. Ale buď varován, Lineage II žere hodně času.

 

Lineage II •  archiv

 

 

Halo 4 je tady! A je to masakr!

Halo 4 je tady! A je to masakr!

Dobrodruzi z her se bijí v Praze! Skvělá hraná reklama na Battle Royale

Dobrodruzi z her se bijí v Praze! Skvělá hraná reklama na Battle Royale

Do World of Warcraft dorazily kung fu pandy

Do World of Warcraft dorazily kung fu pandy

Klíčová slova:
hra, warcraft, mmorpg
 

Články odjinud