5 věcí, které má Ender společných s Harrym Potterem

5 věcí, které má Ender společných s Harrym Potterem
Sdílej
 
Minulý premiérový víkend se sci-fi Enderova hra s přehledem dostala do čela návštěvnosti filmů. Že by za tím byl odkaz Harryho Pottera?

 

 

 

Film podle slavné knížky

Stejně jako příběhy čarodějnického učně i dobrodružství kluka, který se ve speciální Bojové škole učí být vůdcem lidstva proti invazi mimozemšťanů, vzniklo podle slavné knižní předlohy.

Spisovatel Orson Scott Card vydal Enderovu hru v Americe už v roce 1985. Od té doby následovalo několik dalších dílů Enderovy ságy. Osudy Enderových spolužáků navíc popisují další knihy nazvané Stínová série. Knížky byly přeložené i do češtiny.

 

Škola volá

V Harryho příbězích jsou studenti bradavické školy čar a kouzel rozdělení do kolejí. Jejich znaky se zvířecími motivy nejsou úplně originálním výmyslem spisovatelky J. K. Rowlingové. (Nejen) zvířata najdete také ve znaku jednotlivých armád Enderovy Bitevní školy (na znaky se můžete podívat tady).

 

Nikomu nevěř!

Harry má spoustu problémů s profesorem Snapem, kterému možná není radno věřit. Ender si užije své s učitelem Graffem. Tomu taky není radno věřit, i když vypadá jako Han Solo (více o návratu Hana Sola do vesmíru se dozvíte tady).

 

Sportem ku zdraví... a přežití

V Bradavicích studenti létají na košťatech a účastní se zápasů ve famfrpálu. V Bitevní škole budoucí zachránci lidstva létají v nulové gravitaci (podívejte se na video z Bitevní školy).

 

Zachraň nás, kdo můžeš

O tom, že byl Harry Potter vyvolený k tomu, aby porazil temného černokněžníka lorda Voldemorta, už není pochyb. Jestli se povede Enderovi zachránit Zemi a lidstvo před mimozemskými agresory, teprve uvidíme. Ale při pohledu na upoutávku mu věříme!

 

Enderova hra je v kinech od 31. října. Všechno, co chcete vědět o filmu, se dozvíte v Enderově speciálu na abicko.cz.  

 

 

Enderova hra: Speciál o filmovém a knižním trháku

Enderova hra: Speciál o filmovém a knižním trháku

Nebelvír nebo Zmijozel? Enderova hra má vlastní školní armádu

Nebelvír nebo Zmijozel? Enderova hra má vlastní školní armádu

Enderova hra: Když Harry Potter vyrazí do vesmíru

Enderova hra: Když Harry Potter vyrazí do vesmíru

Klíčová slova:
ender
 

Články odjinud