Youtuber Martin Rota: Věda žije na YouTube

Youtuber Martin Rota: Věda žije na YouTube
Sdílej
 
Martin Rota patří k nejsledovanějším českým youtuberům. Věnuje se hrám, životu kolem sebe, ale také vědě. V rozhovoru se dozvíte víc.

Martine, sedíme v redakci ábíčka. Patříš k jeho čtenářům?

K ábíčku jsem se dostával jako mladší spíš náhodně. Kupoval mi ho táta kvůli vystřihovánkám, ale ty mě moc nebavily. Mezi články jsem často našel něco zajímavého a i dnes si ho rád prolistuji, přečtu a často si na internetu dohledám další informace o tématech, která v něm najdu.

Na svém YouTube kanálu Vědecké kladivo se věnuješ vědě. Jak si vybíráš témata jednotlivých videí?

Pravidelně procházím diskuze, ve kterých lidé navrhují témata. Když na některé navržené téma neznám odpověď, tak začnu zjišťovat, o co jde a jak daná věc funguje.

Vtipný a přitom vědecký! Experiment s MadBros

Vtipný a přitom vědecký! Experiment s MadBros

To je v době Wikipedie a internetových zdrojů asi celkem brnkačka, ne?

Divili byste se, ale není. Nejde o převyprávění internetu, ale pochopení podstaty problému a pak její vysvětlení. Někdy strávím studováním i deset hodin a stále mi nedochází, jak to vlastně funguje. Pak najednou všechny souvislosti zacvaknou a už tomu rozumím. Můžu natočit video, ve kterém vše dobře vysvětlím, protože to chápu. Lidí postrkuji k tomu, aby skrz moje videa začali být zvědaví. Zvědavost je dovede k tomu, aby se o téma zajímali dál a poučili se.

To nikdy neděláš chyby?

Občas se stávalo, že jsem něco vysvětlil špatně. Lidé mě ale v diskuzích okamžitě opravovali a uváděli věci na pravou míru. Tím mě donutili, abych si příště dával větší pozor a všechno si několikrát ověřoval.

Jaké máš zkušenosti s vystupováním na veřejnosti?

Dělám přednášky a občas vystoupení, ve kterých předvádím základní fyzikální jevy. Jsou to skvělé akce, protože okamžitě vidím, jestli lidé chápou nebo ne. V přednáškách mluvím o hypotézách. Třeba jak kolonizovat Mars anebo, jak doletět k nejbližší hvězdě mimo sluneční soustavu. To jsou věci, o kterých bych nikdy neudělal Vědecké kladivo. To je kanál určený především pro to, co už je jasně prokázané.

Naprosto retardovaný: Video kanály Martina Roty

Naprosto retardovaný: Video kanály Martina Roty

Účastníš se i RealGeek Road Show a budeš i na výstavě ábíčka v Letňanech. Co od tebe můžeme čekat? (Akce už proběhly, Martin Rota bude hostem rodinného festivalu Páni kluci, pozn. redakce)

Předvedu pokusy, které se týkají hlavně energie. Budu ukazovat, co to znamená odebírání energie skrz tekutý dusík. Jde o dokázání určitých procesů a předvedení, jak fungují. Také se dostaneme k chemickým procesům a předvedeme si nějaké ty výbuchy. Důraz kladu na to, aby to byla show, ze které si lidé něco odnesou.

Jak vypadá běžný den Martina Roty?

Přiznám se, že vstávám poměrně pozdě. Práci začnu čtením zpráv. Nejdůležitější je pro mě Imgur a Facebook. Lidé na ně hází odkazy a články, ve kterých mě něco zaujme nebo kde s něčím nesouhlasím, a pak si dohledávám, jak je to ve skutečnosti. Skvělé je, že to není ztráta času, ale moje práce. Odpoledne pak natáčím video. Snažím se vytvořit ho do páté hodiny odpoledne. Často to nevyjde, takže ho pustím na YouTube až večer.

Má to nějaké negativní stránky?

Vlastně jen to, že každá část mého času je zároveň mojí prací. Všechno mě inspiruje a bez toho to nejde.

Rozhovor poprvé vyšel v ABC 8/2015.

Šéfredaktor ábíčka vás zve na festival Páni kluci!

Šéfredaktor ábíčka vás zve na festival Páni kluci!

Já, Jůtuber tour: Rozhovor s Martinem Rotou o superhrdinech

Já, Jůtuber tour: Rozhovor s Martinem Rotou o superhrdinech

Nenechte se ukrást: Velký průšvih Facebooku

Nenechte se ukrást: Velký průšvih Facebooku