Poklad galeony San José: Bohatství ležící na dně oceánu

Poklad galeony San José: Bohatství ležící na dně oceánu
Sdílej
 
Potápěči objevili u pobřeží Kolumbie vrak plachetnice naplněný zlatem, stříbrem a smaragdy. Kdo nechal klesnout ke dnu poklad v hodnotě desítek, možná stovek miliard korun?

 

 

Píše se začátek osmnáctého století. Evropané na svých lodích křižují všechny světové oceány. Tam, kde mají vojenskou převahu, zakládají koloniální osady. Exotické suroviny z nového světa pak na starém kontinentě draze prodávají. Z jižní Ameriky dovážejí například kakao a tabák, ze severní kožešiny a z Afriky slonovinu. Platí, že kdo vládne koloniím, je neporazitelný. Král koloniální velmoci si za bohatství ze zámoří mohl postavit obrovskou armádu, loďstvo nebo rozlehlé paláce.

Lodě plné zlata

Mezi nejbohatší země oné doby patřilo Španělsko. Ovládalo území dnešního Mexika, velkou část Karibiku a celou jižní Ameriku (vyjma portugalské Brazílie). Obchod mezi koloniemi a Evropou zajišťovala tzv. pokladní flotila. Tvořila ji skupina obchodních lodí doprovázených válečnými plachetnicemi. Když flotila vyplula ze Španělska, měla podpalubí plná evropského zboží pro osadníky za oceánem. Z kolonií se vracela obtěžkaná zlatem, drahými kovy a exotickými plodinami. Celkem čítala pokladní flotila více než sto plachetnic.

Nešťastné střetnutí

Ne každá loď vždy dorazila bezpečně do přístavu. Někdy ji z hladiny strhla bouře, jindy střet s nepřátelským plavidlem. To je případ galeony San José, ve své době nejdůležitější plachetnice pokladní flotily. Když v červnu 1708 proplouvala kolem pobřeží kolumbijského města Cartagena, narazila na čtveřici těžkých válečných lodí s vlajkou Velké Británie.

Jak potopit miliardy

Španělé byli s Brity zrovna ve válce. Britové věděli, že největší bohatství najdou na hlavní lodi. Zaměřili se proto na galeonu San José. Namísto toho, aby ji zajali a vydrancovali, se jim podařilo rozmetat ji na kusy. Galeona klesla ke dnu a z 600 mužů na palubě jich přežila jen hrstka. Bitva tak dopadla neslavně pro obě strany. Britští kapitáni dokonce skončili před válečným soudem. Nedivte se. Cena drahých kamenů v podpalubí se odhaduje na 25 až 250 miliard korun!

Boj pokračuje

Legendární ztracená loď byla nedávno znovu objevena. Zasloužili se o to kolumbijští potápěči. Hned poté, co se s nálezem pochlubil kolumbijský prezident, se ozvala jedna americká firma živící se hledáním potopených pokladů. Prohlásila, že vrak našla už dříve a že se Kolumbijci snaží připravit je o zaslouženou odměnu. Jak to s potopeným jměním dopadne, se musíme nechat překvapit. Nejlepší by ale bezpochyby bylo, kdyby se dobové předměty dočkaly náležitého ošetření a byly uloženy do muzea jako artefakty z doby kolonií – ne jako jackpot ze dna oceánu v rukou lovců pokladů.


Více o galeonách:


 Podívejte se na mince z potopené galeony!

Podívejte se na mince z potopené galeony!

Holka na palubě! Dobrodružství na vlnách

Holka na palubě! Dobrodružství na vlnách

 

Články odjinud