Surfing - Češi na vlnách

Surfing - Češi na vlnách
Sdílej
 
Na konci června proběhlo už druhé mistrovství České republiky v surfingu. A jak, když nemáme moře? Banda holek a kluků se vydala změřit síly na pobřeží Atlantiku.

Jak vypadá typický český surfař? Zimní sezónu tráví na prkně na horách, léto na prkně na vodě. A to se odráželo i ve startovní listině druhého mistrovství České republiky a Slovenska v surfingu.

Na vlny se třeba vrhl kmet Martin Černík i jeho svěřenkyně a největší naděje domácího snowboardingu Šárka Pančochová (viz ABC č. 8/2009). "Surfing je takovej starší brácha snowboardingu a skateboardingu, takže spousta našich surfařů začala právě na těchto prknech," potvrzuje Martin.


Kromě nich se poslední letošní červnový týden na francouzském pobřeží Atlantického oceánu v městečku Seignosse objevili třeba i ti, kdo mají surfování jen jako koníčka nebo se jím jako instruktoři žijící v zahraničí živí. Ti všichni jsou tým 120 lidí a přispívají k atmosféře letošního mistrovství. Na závod se z nich přihlásila jen větší polovička, ostatní přijeli jako doprovod nebo si prostě jen tak zasurfovat.

Nedostatkové vlny


Soutěž začíná třetí den, kdy se o postup do dalších bojů ve vlnách utkává 55 mužů. Postoupit v pavouku může jen menší polovina. "Určitě jsme soutěživí, ale po zaznění finálové sirény se všichni usmívají a na pláží rozebírají dojmy," popisuje Martin Černík.

Po první zkušenosti s mořskou hladinou řada závodníků vypadává, ale kromě hlavní soutěže se bojuje třeba i v pádlování na prkně či v týmovém štafetovém závodu. To jsou ale jen doplňkové disciplíny, hlavní pozornost směřuje na vývoj mistrovství.

Jako všude jinde i tady hraje hlavní roli počasí. A to si s letošním šampionátem pohrálo. Ta nejnutnější věc pro surfing - vhodné vlny - byly nedostatkovým zbožím. Postupně klesaly, až zmizely úplně.

Zkušení vyhrávají


"Ze začátku to vypadalo zajímavě. V prvním kole se objevily nové talenty, které měly šanci bojovat o titul, ale v druhé půlce týdne se bohužel výrazně zmenšily vlny. A tak místo souboje ve velkých vlnách jeli muži závod na dlouhých prknech," dodává trpce Martin.

Ženskou kategorii, která se odjela ještě na běžných surfech, ovládla Tereza Olivová a obhájila tak svůj loňský titul. Mezi muži se cesta na vrchol otevřela zkušenému instruktorovi Břetislavu Hrubému.


Deník závodníka
Jak to na pobřeží Atlantiku při mistrovství České republiky a Slovenska v surfingu vypadalo, si můžete udělat obrázek z deníku Martina Černíka.

Den první, sobota 20. června 2009

Francouzské městečko Seignosse vítá 120 příznivců surfingu. Vlny jsou ohromné a vytvářejí silné proudy, proto se většina účastníků
zotavuje u bazénu.

Den druhý

Je krásné počasí, ale vlny se zmenšily. Neděle je den, kdy mají všichni možnost se rozjezdit. Druhé mistrovství České republiky a Slovenska je večer oficiálně zahájeno. Jsme rozlosováni do skupin, v nichž pojedeme rozjížďky.

Den třetí


Je krásně, vlny jsou vysoké asi 120 centimetrů. Začíná první kolo, 55 mužů jezdí ve skupinách. Každému surfaři se počítají dvě nejlepší vlny. Dva nejlepší jezdci z každé skupiny postupují do druhého kola. Objevují se nové tváře, letošní mistrovství by mohlo být skvělé.

Den čtvrtý

Vlny se zmenšují, dopoledne jede 12 žen ve třech skupinách rozjížďky. Opět postupují dvě nejlepší z každé formace. Odpoledne se z oceánu stává jezero. Je neuvěřitelné, jak rychle se vše mění. Večer se modlíme za větší vlny.

Den pátý

Vlny se opět zmenšily, teď mají tak půl metru. Jede se štafeta, kde závodí pětičlenná družstva. Mají osm minut na to, aby sjela dvě vlny. Celkové skóre je součtem všech vln. Večer se všichni vydáváme do nedalekého San Sebastianu, který leží hned za hranicí ve Španělsku, abychom ochutnali tapas.

Den šestý

Oceán je rovný jako zrcadlo, ideál pro paddle battle – závod v pádlování. Všichni surfaři se najednou rozeběhnou do vody, na surfu obeplujou bójku, vrátí se na břeh a doběhnou na start. Skvělá, ale velmi náročná disciplína. Odpoledne patří plážové pohodě. Odpočíváme před finále.

Den sedmý

Finálový den opět zpříjemňuje teplo a slunce. Vlny jsou o
trochu větší. Hned od rána jedou ženy, titul obhájila Tereza
Olivová. Kategorie mužů je kvůli velikosti vln zrušena
a nahrazena závodem na dlouhých prknech. Vyhrál Břetislav Hrubý.

Den osmý

Naše mistrovství končí. Všichni se cítí skvěle po krásném
týdnu plném slunce na pobřeží Atlantiku. Bylo fajn potkat tolik suchozemců na jedné pláži. Už se těším na další ročník!


Výsledky


Ženy

1. Tereza Olivová
2. Anna Černá
3. Šárka Pančochová

Muži (Longboard Session)

1. Břetislav Hrubý
2. Michal Maisner
3. Čeněk Malý


Chci slyšet jen vlny

Mistryní České republiky v surfingu se letos znovu stala Tereza Olivová (29). Zeptali jsme se jí na průběh závodu i vyhlídky do budoucna.

Byla letošní obhajoba těžší než loňské vítězství?


Jo, zvlášť, když už mě na pláži znali. Loni nikdo nevěděl, kdo jsem. Ve finále byly letos dobré holky, konkrétně Anička Černá, která mě příští rok určitě zajede.

Takže konkurence roste?


Anička jezdila dobře. Jak jezdí Šárka Pančochová, nevím, ve vodě pořád něco říkala, tak jsem se radši držela stranou, abych se mohla soustředit. Surfuju proto, že chci slyšet jen vlny.

Ty byly ale hodně nízké...


Bylo to dost těžký. Nevím, jestli je horší strach z velkých vln, co se vám lámou na hlavu, nebo beznaděj z rovné hladiny. Vyhrát na malých vlnách pro mě znamená míň než se na pláž vrátit jako vítěz po finále v nějakém mordoru.

Moře v Česku nemáme, jak trénuješ?


Občas jdeme se sourozenci pádlovat na surfu u nás na Moravě na rybník. Každý den chodím plavat. V zimě sice na snowboardu jezdím, ale žádná sláva to není, už mám v sobě dost různých šroubů.

Co příští rok? Láká tě vidina hattricku?


Uvidíme, na našich surfkempech mi roste silná konkurence. Navíc začíná jezdit i moje patnáctiletá ségra Maruška, do které vkládám po letošním červnu velké naděje.


Surftrip


Surfing je stále víc oblíbenější disciplínou i u nás. Každoročně stoupá počet zájemců o takzvané prázdninové surftripy. Je to vlastně dovolená u moře, kde se přes den jezdí na vlnách. "Denní program je závislý na přílivu a odlivu, ale lekce s instruktory začínají v osm ráno na pláži," popisuje pořadatel Aleš Tůma. "Když jsou odpoledne vlny, jdeme znovu do moře," dodává. Večer jsou společné grilovačky a v improvizovaném letním kině na pláži se promítají videa a fotografie z uplynulého dne.

 

Články odjinud