Terminátor - Hasta la vista baby!

Terminátor - Hasta la vista baby!
Sdílej
 
I když se dnes za kult označuje kdeco, buďte si jistí, že v tomhle případě o přiléhavosti tohoto označení nemůže být pochyb. Kultovní Terminátor se vrací na stříbrná plátna! Objeví se v něm Arnold?


Představte si: Jednoho dne se ve vašem životě objeví člověk, který vám po brutální přestřelce v baru sdělí, že na vašem přežití závisí osud celého lidstva. Navrch přihodí historku o tom, že po vás jde téměř nezničitelný robot z budoucnosti, který je k nerozeznání od člověka a který se nezastaví, dokud nebudete mrtví. A největší problém je, že všechno nasvědčuje tomu, že má pravdu. Přesně tohle se stalo Sáře Connorové (Linda Hamilton) ve filmu Terminátor, který se na stříbrná plátna prostřílel v roce 1984 a přepsal dějiny filmového žánru science fiction.

Řežeme si pod sebou větev


Z původně nízkorozpočtového filmu se stal kasovní trhák a kult. Jak je to možné? Především díky nadčasové zápletce, kolem které se točí i všechna další pokračování: lidstvo v dobré víře vyvine (původně obranou) zbraň, jejíž hlaveň se nakonec otočí proti němu a stane se mu osudnou.

Téma, které je aktuální i dnes, mělo v osmdesátých letech navíc trpkou příchuť studené války mezi USA a tehdejším Sovětským svazem. Obě světové mocnosti každým okamžikem čekaly jaderný útok od té druhé, a pro jistotu tedy držely prst na pověstném červeném tlačítku, kdyby bylo nutno na jaderný útok jaderně odpovědět.

Moc nemluvit, hlavně střílet


Fakt, že režisér James Cameron chtěl do vosího hnízda nukleární hrozby opravdu píchnout, potvrzuje i datum Soudného dne, který měl podle scénáře prvního Terminátora nastat 29. srpna roku 1997. Tentýž den v roce 1949 SSSR provedl první test atomové bomby. Jenom silný příběh by však z akčního filmu kult neudělal.

To, co vyneslo Terminátora na Olymp Holywoodu, byly svaly a charisma nezničitelného Arnolda Schwarzeneggera, jehož tvář se navždy stala synonymem pro slovo terminátor. Nesmrtelnost snímku pak stvrdila v roce 2008 knihovna amerického Kongresu, když Terminátora zařadila mezi díla s kulturním, historickým a estetickým významem, které je potřeba zakonzervovat pro budoucí generace.

Terminátor proti Terminátorovi


Nestává se tak často, že druhý díl překoná jedničku, ale režiséru Cameronovi se to podařilo. Terminátor se v Dnu zúčtování (1991) přidal na stranu dobra, když ho John Connor přeprogramoval a poslal do minulosti s úkolem chránit Johna Connora. S cestováním v čase si tvůrci vyhráli, že? Na Connora měl tentokrát políčeno vylepšený prototyp T-1000 (Robert Patrik) vyrobený z mimetické polyslitiny (tekutý kov).

Díky tomu může nabývat různých podob, tvarů i textur. Ruce si rád mění v různé sečné a bodné zbraně, prochází mřížemi, protéká okny a i pro takového tvrďáka, jakým je Arnold Schwarzenegger, je těžké se ho zbavit. Arnold měl naštěstí obrovskou motivaci. Když vydělíme jeho honorář počtem slov, které ve filmu řekne, vyjde nám, že za legendární větu "Hasta la vista baby", při které T-1000 odrovnal, dostal 85 716 dolarů.

Dokázal Batman, zvládneme to taky


Protože se Terminátor: Den zúčtování tvářil jako nepřekonatelný, na další díl se čekalo celých dvanáct let. Terminátor: Vzpoura strojů (2003) neurazil, ale fanoušci ho spíš odzívali a zdálo se, že série Terminátor byla terminována (neboli ukončena). Ale v roce 2005 přišel režisér Christopher Nolan s filmem Batman začíná a ukázal filmovým sériím novou cestu: Vezměte zavedeného hrdinu a představte ho v úplně novém světle.

Po tom, co se Batman začíná (2005) i Temný rytíř (2008) setkali s nadšenými reakcemi publika i kritiky, bylo jasné, že se na tuhle cestu vydají i další série. Ve filmu Terminátor: Salvation postavu Johna Connora hraje Christian Bale, který dostal v obou zmiňovaných Batmanech hlavní roli.

Vítejte v apokalypse


Režisér McG tedy opustil klasickou terminátorovskou zápletku (tzn. objevil se robot, musíme utíkat a přitom se ho snažit zničit) a děj filmu Terminátor: Salvation se odehrává až po Dni zúčtování. Jeho jedinými kulisami jsou zamořená krajina spálená několikanásobným atomovým výbuchem, armády železných koster hledajících cokoliv živého k terminaci a lidé ukrývající se v podzemí.

Taky vás zamrazilo? V Salvation budeme svědky vzniku nejznámějšího typu terminátora T-800, který nahradí neohrabané T-600. T-800 má být k nerozeznání od člověka a Skynet.

potřebuje vyvinout lidskou kůži, kterou by potáhl ocelové kostry. Jako pokusní králíci slouží lidé. Jak to dopadne, nevíme. Stejně jako jestli se ve filmu nakonec objeví Arnold. Zatím filmaři jen digitálně nasnímali jeho obličej a pokusí se ho oživit až na plátně pomocí počítače, což by byl po oživení tekutého T-1000 další z revolučních filmových triků se značkou Terminátor.


Terminátor guvernérem


Příběh Arnolda Schwarzeneggera (61) spadá do kategorie splněný americký sen. Kluk z chudé rodiny na malé rakouské vesnici se zamiluje do posilování a vysní si cestu do "velké" Ameriky, titul Mr. Olympia (nejvyšší ocenění v kulturistice) a začne na sobě tvrdě pracovat.

Když přijde pozvánka na mistrovství světa v USA, je jasno: Arnold to dokázal. Filmovou kariéru začal filmem Herkules v New Yorku (1970), filmovou hvězdou se stal po natočení filmů Barbar Conan (1982) a Terminátor. Arnold Schwarzenegger se stal nejlépe placeným hercem Hollywoodu a vysněný titul Mr. Olympia získal sedmkrát. V roce 2003 byl zvolen guvernérem amerického státu Kalifornie, ukončil hereckou kariéru a věnuje naplno se politice.


Kde se vzal Skynet?


Terminátoři měl původně nahradit živé vojáky ve válkách a Skynet měl být mozkem válečným operací. Miles Bennet Dyson, ředitel zvláštních projektů v Cyberdyne Systems, vyvinul revoluční typ procesoru, který se dokázal neuvěřitelně rychle učit. Cyberdyne se brzy stal hlavním dodavatelem plně automatické vojenské techniky a bezpilotní jednotky dosáhly operační nezávislosti.

Skynet, který může plánovat obrannou strategii bez lidského rozhodování, byl aktivován 4. srpna 1997. Brzy se vymkne kontrole, a když 29. srpna 1997 nabude sebeuvědomění, lidé zpanikaří a zkoušejí ho vypnout.

Skynet se brání a vyšle jaderné hlavice na Rusko, jehož protiútok vyřadí nepřítele v Americe. Konec světa začal.



Typy terminátorů

T-1 vypadal jako kříženec futuristické myčky na nádobí a robota Wall-I. To však vůbec nebránilo prvnímu prototypu terminátora terminovat vše živé jako o život

T-600 byl první terminátor, který měl připomínat člověka a zmást tak nepřítele. Byl ale neohrabaný a tvář měl pokrytou jen gumovou kůží, takže si ho s člověkem spletete jen od tří dioptrií výš

T-800 už dopadl lépe. Skynet vyvinul umělou lidskou tkáň a potáhl jí ocelový skelet zabijáků. Vznikl tak vůbec nejznámější typ Terminátora, kterého hrál Arnold Schwarzenegger

Hydrobot po ovládnutí světa je potřeba kontrolovat i moře, k čemuž slouží tenhle mrštný robot, připomínající úhoře. Nepříjemná potvora

Harvester znamená česky kombajn. V tomto případě robot "sklízí" lidi. Ty pak předá do laboratoří, kde Skynet vyvíjí lidskou kůži k potažení T-800

Mototerminátor nápadně připomíná dnešní závodní motocykly, na svědomí má ale určitě mnohem víc životů, a to je co říct. V případě potřeby vyskočí dva v každého harvesteru

T-1000 znamenal velký skok dopředu. Zatímco T-800 jste mohli slisovat jako staré auto a dal pokoj, T-1000 prostě z lisu jen vytekl a šel po vás dál

T-X je první terminátor "ženského pohlaví": kostra T-800, kterou obaluje vrstva tekutého kovu z modelu T-1000, a první model, který má v sobě zabudované palné zbraně