Je pátek třináctého nešťastný den?

Ahoj Mourrisone, teď v pátek bude zase třináctýho a holky říkaly, že ani nepůjdou do školy, protože se prej něco stane. Je to pravda? Julie, 11 let

Ahoj Julie, je pravda, že 13. února bude pátek a je také pravda, že existuje pověra, že když třináctka připadne na pátek, že to bude smolný den. Ale abych pravdu řekl, budeš mít takový den, jaký si ho uděláš a jaký ho budeš chtít mít. Být tebou myslím na něco pěkného, příjemného. Protože je pravda, že když myslíme na to, že se nám něco ošklivého stane, je možné, že to svými myšlenkami přitáhneme. A víš, proč a jak tahle pověra vůbec vznikla? Svůj původ má např. v křesťanství – na Velký pátek byl ukřižován Ježíš a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý byl Jidáš. A ten právě Ježíše zradil.

U Židů je zase v jejich – hebrejské abecedě třináctým písmenem M, což je první písmeno ve slově MAVET a to znamená „smrt“.

Jiné vysvětlení je, že v pátek 13. října roku 1307 začal francouzský král Filip IV. Sličný pronásledovat a zatýkat templáře (to je rytířský řád středověku). Poté celý řád zanikl.

A ještě jedna zajímavost – například ve Španělsku nebo Latinské Americe je považován za nešťastný den úterý 13.

Mourrison

Facebook komentáře