Civilizace

Civilizace
Sdílej
 
Mnoho z vás jistě zná legendární počítačovou strategii Civilizace od Sida Meierse. Tato hra určila budoucí vývoj tahových strategií a dodnes má po celém světě mnoho nadšených příznivců. Nyní přichází na trh její desková verze.

OD KATAPULTU K TANKU

Zpracování hry se nedá nic vytknout.
Ať už velká mapa světa, herní karty či množství umělohmotných figurek, vše je provedeno perfektně. Hráči, stejně jako v počítačové verzi, začínají ve starověku a postupně se propracovávají do moderní doby. Hrát může až šest hráčů a hrací

Foto
doba se mění podle druhu pravidel.
Při standardních pravidlech trvá několik hodin, při rozšířených pravidlech se hra protáhne třeba na celý den. Hráči se střídají ve čtyřech fázích herního kola: nákupní, pohybové (bitevní), obchodní a výrobní. Postupně kolonizují jednotlivé části světa, budují vesnice, později města a těží různé suroviny. Samostatnou kapitolou jsou armády. Začínáte s kopiníky, válečnými vozy a galérami a postupně se propracujetev ke kulometčíkům, tankům a stíhačkám. Pohled na mapu zaplněnou množstvím figurek chystajících se k bitvě je pastva pro oči. Důležitou součástí Civilizace je objevování nových technologií. S jejich pomocí zdokonalujete města, vyděláváte víc peněz a vynalézáte nové jednotky. Hra také nabízí široký prostor pro obchodování a diplomacii.

NEJLEPŠÍ STRATEGIE


Jak je na tom Civilizace s hratelností? Musím uznat, že je to královna mezi strategickými hrami. Má sice složitější pravidla, než je běžné, ale až se jimi prokoušete, bohatě se vám odmění. Tak zábavnou a promyšlenou strategii jsem do té doby nehrál. Civilizace je lahůdkou pro každého herního labužníka.