Mountainboarding - Snowboard na kolečkách

Mountainboarding - Snowboard na kolečkách
Sdílej
 
Co dělat na horách v létě? Jestli vás lákají sjezdovky i bez sněhu, nabízíme originální řešení: mountainboarding.


Příští rok oslaví tahle disciplína dvacet let své oficiální existence. Ale rozhodně se nedá říct, že by u nás či ve světě patřila ke sportovnímu mainstreamu. V nabídce televizních sportovních kanálů ji taky běžně nepotkáte. "Mountainboarding vznikl v americkém Coloradu kolem roku 1990. Parta lidí, kterým nestačilo jezdit na prkně jen v zimě, sestrojila na léto snowboard na kolečkách - mountainboard. V České republice se jezdí od roku 1998," seznamuje nás se základními fakty český propagátor nepříliš známého sportu Martin Zelingr.

Zní to vlastně logicky. Skalní fandové snowboardingu, kteří se zamilovali do hor, vymýšleli, jak travnaté svahy využít i ve zbytku roku. "Při jízdě na mountainboardu je příroda navíc hezčí," doplňuje Zelingr z vlastní jezdecké zkušenosti.


Výbava za pět tisíc


Přimontovat dvě nápravy na fošnu se zdá být to nejjednodušší, co mohli neposední snowboardisti v létě vymyslet. A to funguje i na vleku.

Mountainboard připomíná terénní variantu skejtu s kolečky z kočárku po vašem mladším sourozenci. Pokud jste zruční, můžete si ho zkusit vyrobit doma sami. Ale jestli si s vrtačkou netykáte a při zatloukání ohnete i nejtvrdší hřebík, už i v Česku existují specializované obchody.

"Pořizovací náklady nejsou nijak velké. Základní výbavu, což je mountainboard a chrániče, seženete od pěti tisíc," vysvětluje Zelingr. "Sériově vyrobený mountainboard bude určitě bezpečnější než doma vyrobené prkno," dodává.

Ideální kopec


Fajn, takže prkno máme... A kde ho vyzkoušet? Na rozdíl od jiných adrenalinových sportů, za kterými se jezdí především do zahraničí, nabízí Česká republika řadu ideálních míst. "Dobré lokality jsou v Beskydech a v Krkonoších. Skvělá jsou snowboard centra, která se dají využít i v létě na hlíně nebo na trávě, třeba Dolní Morava v Jeseníkách. V Česku existují už i mountainboard parky, kde se skvěle jezdí," odpovídá Martin Zelingr.

"Ale pro ježdění může být ideální kterýkoliv kopec, krajina je jeden obrovský mountainboard park," uklidňuje ty, kteří se třeba na hory nedostanou. Potvrzuje tak univerzálnost "fošny s kolečky". Její využití nezná mezí, a proto je pro některé lákavější variantou skejtu. "U skateboardu jde hlavně o město, asfalt a život na ulici. U mountainboardu zase naopak o přírodu. Je fajn odjet z města do nějakých kopců a tam si dobře zajezdit," porovnává Martin odlišná prostředí.

Jestli si chcete board nejdřív vyzkoušet, než jeho kouzlu podlehnete úplně, existuje v každém specializovaném parku možnost zapůjčení výbavy.

Od jara do podzimu


Samozřejmě že i pro tenhle sport je důležité počasí. Když z kopců sleze poslední sníh a svahy oschnou, boardisté ožijí. "Hlavní sezona je od jara do podzimu, ale pokud není sníh, jezdí se i v zimě," vysvětluje Zelingr.

Jestliže Česká republika nabízí tomuto sportu ideální povětrnostní a terénní podmínky, dá se čekat, že i jezdci obstojí ve srovnání se zahraniční konkurencí. "Na mezinárodních závodech se umisťují na předních místech," potvrzuje Zelingr, který také závodí.

Boardisti ale nejsou žádní drtiči. V jejich kratochvíli na svahu jde mnohem víc o setkání a příjemně strávený víkend než o soupeření. Upravené tratě nelemují loga sponzorů a ani jezdci nejezdí ofačovaní jmény firem. Až do posledního detailu tento sport splňuje definici nezávislé disciplíny nabízející příjemnou a čerstvou alternativu snowboardingu nebo skateboardingu, které často působí už jen jako přehlídka módních značek. "Díky mountainboardingu je život zábavnější," usmívá se Martin Zelingr a není důvod mu nevěřit.


Jde to!

Kamil Ledl patří k první generaci českých jezdců, kteří se můžou srovnávat i se zahraniční konkurencí.

Kdy jsi zjistil, že mountainboarding existuje?


Mohlo to bejt tak v devátý třídě na základce, když se mi o mountainboardu zmínil kamarád.

Podlehl jsi mu hned?


Jo, hned jak jsem se poprvé projel. Za pár dní jsem ho měl doma.

Co všechno by měl jezdec zvládat?


Mountainboard se ovládá skoro stejně jako skateboard nebo snowboard. Když zvládáš jízdu na nich, tak je to jednoduchý. Jestli jsi na žádném prkně nejezdil, naučíš se, jde to! Kdo mountainboarding zkusí, už nikdy nechce jinak.

Jak vypadá trénink?


S klukama vyrazíme třeba do mountainboard centra Silly Hill kousek od Havlíčkova Brodu. Nebo kamkoliv jinam. Všude se dá jezdit. Zkoušíme nový věci, hecujeme se navzájem, dáme si třeba boardercross nebo freeride.

Jaká atmosféra provází závody? Jsou to spíš přátelská setkání, nebo jde o klasické soupeření?


Atmosféra na závodech je vždycky ta nejlepší! Je to něco jako přátelský utkání. Všichni jsme na závodech kámoši. Fakt mě to baví.

Jak závody probíhají?


Nejdřív se trochu potrénuje, pak se jedou vyhlášené disciplíny. Například freestyle, boardcross, downhill. Když je po závodech, slavnostně se předají ceny vítězům a jde se na další nezapomenutelnou afterparty.



Kamil Ledl (19)

bydliště: Havlíčkův Brod
mountainboard: MBS COMP 95
oblíbený trik: chyťprkno
cíle: pořádně se vyjezdit a vyrazit na závody i mimo ČR



Kde se jezdí


1. Sillyhill Horní Krupá u Havlíčkova Brodu (Vysočina)

- park vhodný i pro začátečníky, boardercrossová trať, sjezdovka pro začátečníky, freestyle skoky

(www.boneshaker.cz)




2. Areál Opálená-Pstruží u Frýdku Místku (severní Morava)

- park vhodný i pro začátečníky, freeride, freestyle park, boardercrossová trať