Bezhrbí velbloudi: Jak lamy vybudovaly Machu Picchu

Bezhrbí velbloudi: Jak lamy vybudovaly Machu Picchu
Sdílej
 
Jedna z největších světových civilizací, jihoamerická říše Inků, vznikla díky neobvyklému produktu - trusu domácích lam.

 

 

Lamy samozřejmě nejslavnější incké sídlo nestavěly, ale nepochybně se na jeho stavbě podílely. Nosily do hor břemena, oblékaly a živily jeho stavitele.

Nejen vlna a maso

S domácími lamami jsou pevně spojené všechny jihoamerické kultury. Lidé využívali lamy jako tažná zvířata či nosiče břemen, lamy jim poskytovaly kvalitní maso a především nesmírně hřejivou vlnu, která svou kvalitou předčí i vlnu ovčí. Lamy však jsou zdrojem ještě dalšího cenného produktu – trusu. Při kálení mají zajímavý zvyk, trus odkládají na společné hromady, kterým se následně vyhýbají. Nejspíš se tak chrání před vnitřními parazity, když se vyhnou místům se svým trusem, případní parazité v něm vyhynou a nemohou se dál šířit. A právě tyto hromady trusu podél stezek, jimiž lidé předinckých kultur putovali z nížinných pralesů do hor, sehrály důležitou roli při vzniku incké říše.

Kukuřice z lamího trusu

Díky množství kvalitního hnojiva, které lamy produkovaly, mohli lidé začít ve velkém pěstovat kukuřici. Ta je mnohem výživnější než planý merlík chilský (Chenopodium quinoa), jehož semena jim do té doby nahrazovala obilniny. Trus lam tak umožnil před asi 2700 lety změnu lovecko-sběračského společenství ve společenství zemědělské. Existující souvislost mezi pěstováním kukuřice a lamím trusem potvrdili i vědci, kteří zkoumali usazeniny spláchnuté z políček v oblasti Cuzca (kde leží i Machu Picchu). Čím víc bylo v usazeninách lamího trusu (jeho množství prozradily zbytky hmyzu, který se jím živí), tím víc v nich bylo i kukuřičného pylu.

 

Čas rozkvětu

Společnost, která má dostatek kvalitní stravy, má čas i energii na to, aby se mohla dál rozvíjet. Když začátkem druhého tisíciletí přišlo oteplení, které pěstování kukuřice ještě usnadnilo, incká říše vzkvétala a dosáhla svého vrcholu. Začala se rozvíjet věda a stavitelství a vznikala přepychová sídla včetně slavného Machu Pichu. A byly to právě lamy, které svým trusem tento pokrok umožnily. Inkové do dnešních dnů nepřežili, vyvraždili je kolem roku 1500 španělští konkvistadoři. Nicméně jejich nástupci – místní Kečuové – dál žijí v údolích kolem Machu Picchu tradičním způsobem a stejně jako dávní Inkové používají lamí trus k hnojení svých kukuřičných polí. 

Domácí mazlíčkové

V posledních desetiletích se po Evropě začíná šířit nová móda – lidé si místo psa nebo kočky pořizují lamu. Lamy jsou zvědavé, učenlivé a přátelské a snadno se stanou členy rodiny. Díky svému zvyku odkládat trus na stále stejné místo, jsou velmi čistotné, nehrozí, že šlápnete do něčeho, do čeho šlápnout nechcete. A jediné, co potřebují, je nějaká skrovná pastva. Jsou to ideální společníci na vycházky či výlety, a to i několikadenní: Turista pro ně nemusí nést krmení jako pro psa, právě naopak, lama nese zavazadla jemu. A navíc – pokud si chovatel pořídí alpaku, má z ní i užitek, každé dva roky ji může ostříhat a získá kvalitní vysoce ceněnou vlnu. 

 

 

Slavnost vikuní: Trest smrti za zabití

Slavnost vikuní: Trest smrti za zabití

Smrtonosné žirafí zbraně

Smrtonosné žirafí zbraně

Drama v Okavangu: Útěk ze smrtícího sevření

Drama v Okavangu: Útěk ze smrtícího sevření

Klíčová slova:
zvire, lama
 

Články odjinud