Kniha života: 70 000 stránek o přírodě světa

Kniha života: 70 000 stránek o přírodě světa
Sdílej
 
Seznam ohrožených druhů IUCN slaví letos 50. výročí od svého vzniku. Je to tlustá kniha, které stále přibývají stránky.

 

 

O takzvané červené knize slyšel snad každý. Jde o jeden z nejdůležitějších dokumentů sloužících ochraně přírody. Přesto jen málokdo ví, jak vypadá nebo kde se vlastně vzal.

Začali to savci

Vzácné druhy živočichů a rostlin lidi odpradávna fascinovaly. Mnohé z nich popsali nebo zanechali vyobrazení pro další generace. O jejich cílené ochraně se ale začalo vážně uvažovat teprve v minulém století. První vlaštovkou byla roku 1942 publikace Vyhynulí a mizející savci západní polokoule. O tři roky později následovala kniha Vyhynulí a mizející savci Starého světa.

Proč je kniha červená?

V roce 1948 byla založena Mezinárodní unie ochrany přírody (IUCN) a již krátce po svém vzniku začala vydávat první soupisy ohrožených savců a ptáků. Začátkem 60. let byl tento seznam zpracován do dvoudílného svazku volných listů uspořádaných v červeném pořadači. Na svět tak přišla Červená kniha – Red Data Book. V roce 1964 byl tento seznam zrevidován a doplněn a poprvé vyšel tiskem pod dnešním názvem Červený seznam IUCN.

 

 

V ohrožení! •  Profimedia

 

Hrozivé červené seznamy: Která zvířata může člověk komplet vyhubit

Hrozivé červené seznamy: Která zvířata může člověk komplet vyhubit

Co list, to druh

Dnes má Červený seznam přes 70 tisíc listů a vědci odhadují, že do roku 2020 se jejich počet více než zdvojnásobí. Každý list znamená jeden rostlinný nebo živočišný druh s podrobným popisem. Přidat další však nelze jen tak. Každého adepta na zapsání je nutné důkladně poznat: Zmapovat jeho rozšíření a počty a zjistit, jak se budou jeho podmínky k životu v budoucnu měnit. Součástí popisu jsou i příčiny a stupeň ohrožení druhu a návrh opatření, která zajistí jeho ochranu a přežití.

Virtuální kniha

Veřejnost se může s Červeným seznamem IUCN seznámit na internetu, kam byl převeden roku 2000. Opravy a úpravy se tak provádějí průběžně, knižně vychází aktualizovaná verze jednou za dva roky. Každá změna je u příslušného druhu zapsána, zjistíte tak, zda druh přibývá či ubývá, případně kdy byl přeřazen do jiné kategorie. Kromě vlastního seznamu ohrožených druhů na těchto stránkách najdete i spoustu zajímavostí, videí a informací. Dozvíte se tu novinky ze světa zvířat, můžete navštívit vzdálené národní parky světa nebo se zúčastnit právě probíhajících záchranných programů IUCN.

 

 

V ohrožení! •  Profimedia

 

Poslední divocí koně patří k nejstarším plemenům

Poslední divocí koně patří k nejstarším plemenům

Udělejte si kartotéku

Na stránkách IUCN můžete sami objevovat nepoznané. Především tu najdete neustále se rozrůstající virtuální kartotéku nejúžasnějších zvířat a rostlin světa. Každý týden přibude nová fotografie doplněná kompletními informacemi o vyobrazeném druhu. Pokud si sami chcete vyhledat nějaký druh podle určitého kritéria (druh, oblast, stupeň ohrožení, životní prostředí), i tuto možnost stránky nabízejí. A když si vám nějaké zvířátko (či rostlina) bude líbit, pak si po jednoduché registraci můžete založit kartotéku a své favority si organizovat do vlastních seznamů. Navíc se o ně můžete podělit s kamarády na Facebooku.

Každý má svůj

Červený seznam IUCN není zákoník či nařízení, je to pomůcka, která slouží jako podklad pro ochranářská opatření. Zastoupení druhů se ale v různých oblastech liší, druh v jedné zemi běžný, může v jiné patřit mezi kriticky ohrožené. Celá řada států včetně naší republiky proto vydává své vlastní Červené seznamy sloužící k ochraně vlastního přírodního bohatství. U nás tak už vyšly Červené seznamy hub, mechorostů, lišejníků, cévnatých rostlin, bezobratlých a obratlovců.

 

 

Soutěže dvounohých jelenů: Jak se troubí na lesy

Soutěže dvounohých jelenů: Jak se troubí na lesy

Bezbranní obři: Až moc mírumilovní mroži

Bezbranní obři: Až moc mírumilovní mroži

Vstávat a svištět! Probuzení po půl roce

Vstávat a svištět! Probuzení po půl roce

Klíčová slova:
zvire
 

Články odjinud