Kdo je silnější? Válka mezi lvy a hyenami

Kdo je silnější? Válka mezi lvy a hyenami
Sdílej
 
Hyeny považujeme za požírače mrtvol a lvy bereme jako udatné lovce. Ve skutečnosti si oba druhy konkurují v lovu i v  mrchožroutství.

 

 

Ještě před 12 tisíci lety žili lvi společně s hyenami i ve střední Evropě. Dokládají to nálezy koster, především ze středního a západního Německa. Zjistilo se z nich, že obě šelmy byly tehdy nesmiřitelnými nepřáteli. Paleontologové nalezli v hyeních doupatech celé sbírky kostí včetně lvích lebek rozdrcených silnými hyeními čelistmi. Lvi zase nikdy nepromarnili příležitost zabít a sežrat osamělou hyenu.

Vraždění neviňátek

Dávné nepřátelství přetrvalo do současnosti. Válka se jen přesunula z Evropy do Afriky. Hyeny skvrnité obývají stejné životní prostředí jako lvi, a protože jsou obě šelmy teritoriální, bojují spolu o místo k životu. Na tyto boje nejvíc doplácejí mláďata. Pokud hyeny narazí na lvíčata střežená jen lvicí, nezaváhají ani na okamžik a i samotná lvice může při obraně svých potomků přijít o život. Dospělí lvi zase na oplátku zabíjejí mláďata hyen, kdykoliv k tomu mají příležitost. Hyeny proto okamžitě útočí na každého lva, který vstoupí na jejich území.

 

 

Hyena je v pasti •  Profimedia.cz

Rvačky o koryta

Druhou příčinou nekonečné války je boj o potravu. Na rozdíl od téměř výlučně mrchožravé hyeny žíhané a hnědé jsou hyeny skvrnité především lovci. A loví stejnou kořist jako lvi, tedy hlavně velké kopytníky. Přestože jsou lvi i hyeny velmi zdatní lovci, získat potravu bez energeticky náročného lovu je pro ně výhodnější. Často se proto vzájemně napadají, aby svému soupeři ukradli kořist. Početná smečka hyen, tj. taková, ve které připadají alespoň tři hyeny na jednoho lva, snadno zažene menší skupinu lvů od jejich čerstvého úlovku. Osamělého lva jsou schopné i zabít. Naopak lvi už podle zvuků poznají, že se hyeny živí na nějaké kořisti a snaží se je od ní odehnat.

Chytřejší vyhrává

Přestože je lev 3x až 4x větší než hyena, neznamená to, že nad ní má vždy převahu. Je schopen zabít větší a těžší kořist, dokonce jsou jedinými šelmami, které si troufnou i na žirafu či slona. Hyeny však svůj menší vzrůst dohánějí skvěle koordinovanou spoluprací a nepochybně jim pomáhá i drtivá síla jejich čelistí. Jsou tak dokonce lepší lovci než lvi: Mají až 35% úspěšnost, zatímco lvi jen 30% (ze 100 útoků 30x uspějí). Nedávné skenování mozku hyen skvrnitých ukázalo, že je v poměru k velikosti zvířete mnohem větší než u zbývajících dvou druhů hyen. Zvláště zvětšená je v něm právě ta část, která zodpovídá za rozhodování, spolupráci a koordinaci činností.

 

 

Tajná zbraň hyen: Buldočí stisk

Tajná zbraň hyen: Buldočí stisk

Lvi versus buvoli: Dokud stojí, žije

Lvi versus buvoli: Dokud stojí, žije

Těžký život krále zvířat

Těžký život krále zvířat

Klíčová slova:
zvire, lev, hyena
 

Články odjinud