Šelmy, které milujeme: Kočky ne úplně domácí

Šelmy, které milujeme: Kočky ne úplně domácí
Sdílej
 
I ty nejrozmazlenější kočky si uchovaly schopnosti svých divokých předků.

 

 

O titul nejoblíbenějšího domácího mazlíčka už mnoho let soupeří domácí kočky a psi. Ale zatímco psi už jsou domestikovaní tak, že většina ušlechtilých plemen ve volné přírodě nepřežije, i ty nejrozmazlenější kočky si uchovaly schopnosti svých divokých předků. A když se z nějakého důvodu ocitnou v divočině, netrvá dlouho a osamostatní se tak, že už nadále lidskou péči vůbec nepotřebují. A to i v případě, že zůstanou lidem nablízku.

Taková zdivočelá kočka se pohybuje v okolí zahrad a záhumenků, a loví tu nejen myši, ale také drobné ptáky a řadu drobných savců, kteří nijak neškodí. Podívejte se, jak opatrný lovec taková zdivočelá kočka je:

 

 

 

Některé kočky dokonce vedou dvojí život, jako nějací záletníci. Jsou mazlivé, přítulné, ale když se dostanou z domu, stávají se z nich nelítostné šelmy.

V Austrálii se divoké kočky přemnožily natolik, že australská vláda vloni schválila plán na jejich hromadné hubení. Rozhodnutí vyvolalo mezi milovníky zvířat obrovské pobouření – konají se protesty, sepisují petice.

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Problém je, že se podobných protestních akcí většinou účastní lidé, kteří nemají dostatečné informace. Australské sdělovací prostředky proto zahájily vysvětlovací kampaň, v níž vysvětlují stanovisko vlády a ochránců původní australské fauny.

Mimo jiné v nich milovníky koček ujišťují, že jejich akce skutečně nemíří na doma chované kočky, ani neznamená, že kočky nesnášejí. Podívejte se, která původní zvířata patří mezi nejčastější úlovky zdivočelých koček.  

Že přírodovědci nepřehánějí, dokládá video ze skryté kamery: Zdivočelá kočka na něm právě ulovila bandikuta krátkonohého (Isoodon obesulus).

 

 

Více v ABC 3/2016. Více o kočkách:

Smysluplné šelmy: Malé kočky jsou dokonalý výtvor přírody

Smysluplné šelmy: Malé kočky jsou dokonalý výtvor přírody

Superkočka Vincent: Wolverine má konkurenci

Superkočka Vincent: Wolverine má konkurenci

Jak kočky zahubily psy

Jak kočky zahubily psy

Klíčová slova:
zvire, video, kocka, selma
 

Články odjinud