Rybáři bez udice: Ledňáček říční není nanuk!

Rybáři bez udice: Ledňáček říční není nanuk!
Sdílej
 
Ledňáček říční je nezaměnitelným ptákem. Rybaří bez udice. Spatřit ho u nás můžete prakticky všude. Když budete mít štěstí, uvidíte ho v akci při lovu.

 

I ten, kdo spatří ledňáčka v přírodě úplně poprvé, nijak nezapochybuje o tom, co je to za ptáčka. Náš ledňáček říční velký asi jako vrabec je totiž díky svému zbarvení, ale i typickému tvaru těla s velkou hlavou, dlouhým ostrým zobákem a krátkým ocáskem zcela nezaměnitelný.

Ledňáček je u nás všude

Spatřit ledňáčka u nás můžete prakticky všude, kde je dostatečně čistá, nepříliš hluboká voda. To proto, že se při lovu řídí zrakem a v kalné nebo příliš hluboké vodě rybky neuvidí. K životu pak ještě potřebuje neregulované hliněné břehy se strmými stěnami, v nichž si může vybudovat hnízdo, a se stromy a keři, jejichž větve se sklánějí nad hladinu, které využívá jako své lovecké posedy.

Pokud se vám podaří ledňáčka najít a máte chvilku času, tiše ho pozorujte. Možná budete mít štěstí a uvidíte ho v akci – tedy při lovu. Kdo takové štěstí nemá, tomu jeho lovecké metody přiblíží naše krátké video: 

 

A tady se můžete podívat i na to, co v přírodě neuvidíte, totiž co se děje pod vodou. A to i na zpomalených záběrech:

 

Zpomalené záběry lovícího ledňáčka najdete i tady:

Rybožraví tybaříci jdou po kořisti za letu

Zatímco naši ledňáčci loví ryby z posedu, rybaříci vyhlížejí kořist za letu. Loví vlastně podobně, jako většina mořských rybožravých ptáků – na kořist zpozorovanou z výšky se vrhají střemhlavým pádem pod hladinu. Jeho rychlost při útoku je tak obrovská, že ryba nemá šanci zareagovat a uniknout. Podívejte se, jak obratným lovcem je africký rybařík jižní:

 

A ještě i se záběry pod hladinou: Podívejte se tady.

Největší ledňáček na světě

Největším africkým ledňáčkem a současně i vůbec největším ledňáčkem na světě, je téměř půl metru dlouhý rybařík velký (Megaceryle maxima). Tento obávaný rybář se nezalekne ani ryby, která je skoro větší než on. Podívejte se, jak si s ní poradí:  

Více o ptácích

Modrý klenot z podzemí: pohled do nory ledňáčka říčního

Modrý klenot z podzemí: pohled do nory ledňáčka říčního

Ptačí rybáři: Ledňáčci celého světa

Ptačí rybáři: Ledňáčci celého světa

 

Články odjinud