Tajemné salpy: Živé potrubí v oceánech

Tajemné salpy: Živé potrubí v oceánech
Sdílej
 
Salpy patří mezi pelagické živočichy. Vznášejí ve vodním sloupci oceánů. Nežijí ani na dně, ani u hladiny, a většinou se nechávají unášet mořskými proudy. Jsou opravdu zvláštní a tajuplné.

Vodní sloupce oceánů

Živočichům, kteří se volně vznášejí ve vodním sloupci oceánů – tj. nežijí ani na dně, ani u hladiny, a většinou se nechávají unášet mořskými proudy, se odborně říká pelagičtí (podle slova pelagiál, které označuje ničím neohraničenou hlubší vodní vrstvu). Mezi pelagické živočichy patří i salpy.

V oceánu se vyskytují ve dvojí podobě – buď jako jednotliví živočichové, kteří se množí dělením, nebo v koloniích, v nichž se rozmnožují pohlavně, tj. samice produkují vajíčka, samci je oplozují spermiemi.

Potrubí nebo řetízek?

Salpy v kolonii se vzájemně spojují do dlouhých řetízků, mohou ale vytvářet i jiné tvary. Jedny z nejpozoruhodnějších vytvářejí salpy z řádu ohnivek (Pyrosomida). Těm nestačí vytvářet řetízky, spojují se do trojrozměrného válce – vlastně takové rosolovité, průsvitné trubice. Jejich latinské jméno je odvozeno od slova pyrooheň, tyto salpy jsou totiž schopné bioluminiscence, ve tmě nebo když jsou vyrušené, produkují světlo.

Salpa – vlastně salpy - na našem videu patří druhu Pyrostremma spinosum, která vytváří jedny z největších kolonií vůbec – trubice tvořená sotva pěticentimetrovými živočichy může být až 30 m dlouhá s průměrem přes 1 m.

Salpy: Tajemný způsob obživy

Jak vlastně taková obrovská trubice funguje? Jak se živí, kde má „hlavu“ s ústy a kde vylučovací otvor? Salpy, stejně jako ostatní pláštěnci, mezi něž patří, filtrují drobné organické živiny z vody. A tento způsob obživy nemění ani v obří kolonii. Jednotlivé „salpičky“ směřují otvorem, jímž nasávají okysličenou vodu a živiny, na vnější stranu trubice. Přefiltrovanou vodu pak vytlačují do nitra trubice. A ta má na jednom konci široký otvor, který slouží jako vylučovací.

S nadsázkou by se tak dalo říct, že každá salpa v kolonii má vlastní ústa, ale využívá společný vylučovací otvor. Salpy jsou důležitou součástí planktonu, slouží jako potrava celé řadě mořských živočichů. Neuchrání je před nimi ani spojení do obří kolonie, jak uvidíte na dalším videu. Kolonii samozřejmě vykousnutí jednotlivých salp nijak neublíží, všechny ostatní zůstávají nezraněné.

Více o tomto tématu najdete v novém ABC 16

Více o tajemství oceánů najdete tady

 

Hledání naslepo: Nebezpečné hlubiny oceánů

Hledání naslepo: Nebezpečné hlubiny oceánů

Robot Ocean One hledá poklady v hlubinách

Robot Ocean One hledá poklady v hlubinách

Klíčová slova:
ryba, oceán, salpa
 

Články odjinud