Stíny lesa? Kuny rybářské

Stíny lesa? Kuny rybářské
Sdílej
 
Většina šelem žije velmi skrytým způsobem života, kuny rybářské nejsou výjimkou.

 

 

Na lov se nejčastěji vydávají za soumraku a v noci, zatímco den tráví někde v úkrytu, např. v nějaké stromové dutině. Přesné určení velikosti jejich populace v určité oblasti proto není vždy snadné.

Vědci při jejich sčítání vycházejí z různých stop, které po sobě kuny zanechávají a v posledních letech jim navíc velmi účinně pomáhají skryté kamery a fotopasti s nočním viděním. Na jeden takový záznam se můžete podívat – je zřejmé, že se sledovaná kuna cítí zcela bezpečná a bezstarostně se věnuje hledání potravy pod sněhem.

 

 

 

Rozmnožování kun (všech, nejen té rybářské) je poněkud komplikované. První pokusy o rozmnožení kun rybářských v zajetí proběhly začátkem minulého století, kdy jejich stavy v přírodě poklesly natolik, že už se je nevyplatilo lovit pro kožešiny.

Trvající poptávka po kožešinách vedla k rozvoji kožešinových farem, na nichž chovatelé úspěšně množili norky nebo lišky. Chovat stejným způsobem kuny se však nedařilo. Kuny se sice na jaře v zajetí pářily, ale mláďat se chovatelé nedočkali. V zimě, kdy mají kuny nejkvalitnější kožešinu, proto farmáři „neplodná“ zvířata zabíjeli. Netušili, že tak zabíjejí i dosud nenarozená mláďata.

Kuny totiž mají tzv. latentní březost – oplozená vajíčka po určité době svůj vývoj na téměř tři čtvrtě roku zastaví a ve vývoji pokračují až začátkem nového roku, takže se mláďata, obvykle jedno až čtyři, rodí příští jaro. Při narození jsou slepá a zcela odkázaná na péči matky (otec se nestará).

Doupě – nejčastěji v dutině stromu, opouštějí až plně vyvinutá – malé napodobeniny dospělé kuny. Jsou úžasně roztomilá, jak se můžete přesvědčit na jedinečném záběru matky s odrostlým mládětem pořízeném ve volné přírodě.

 

 

 

Izolovanou populaci kun rybářských v jižních oblastech jejího výskytu ohrožují pěstitelé marihuany. Vědci zatím mohou jen sbírat a počítat uhynulé jedince, ale nárůst jejich počtu je alarmující. Problémem mimo jiné je i to, že velké plochy lesů, v nichž kuny žijí, jsou v soukromém držení, kde je obtížně zasahovat proti nelegálním plantážím. 

 

 

 

Více v ABC 5/2016. Více o kunách a tak:


Utajení podnájemníci

Utajení podnájemníci

Oliva a ty druhé: Půvabná a obratná stvoření

Oliva a ty druhé: Půvabná a obratná stvoření

Klíčová slova:
kuna, rybarska, zvire, rozmnozovani
 

Články odjinud