Utajení podnájemníci

Utajení podnájemníci
Sdílej
 
I v městských parcích, sadech a zahradách žijí vzácní savci, o jejichž přítomnosti má jen málokdo tušení.

 

Mrazuvzdorní sysli

Mrazuvzdorní sysli

 

 

Plch velký je přísně noční tvor, který žije vysoko v korunách stromů a dnes patří k ohroženým a přísně chráněným druhům. Vidět – či spíš jen slyšet jeho pronikavý hlas, lze jen od jara do podzimu, zimní měsíce plchové tráví v zimním spánku. Ne nadarmo se o nich mluví jako o „sedmispáčích“. Podívejte se, jak vlastně toto roztomilé zvířátko, které viděl jen málokdo, vypadá:

 

 

 

Neméně tajemným obyvatelem zahrad a městské zeleně jsou kuny. Přestože nejsou tak vzácné jako plchové, spatřit ji lze jen náhodou. A obvykle také v noci. S jejich činností se občas setkávají řidiči, do jejichž zaparkovaných aut se kuny dokážou vloupat a napáchat tam značné škody – zejména si oblíbily různé plastové předměty a hadičky v motoru.

 

 

 

A ještě něco pro pobavení. Ve Švýcarsku přerušila kuna nejméně na pět minut fotbalové utkání mezi mužstvem FC Thun and Curych. Zvíře se dostalo na hrací plochu a i trénovaní sportovci měli co dělat, aby jí stačili.

Kunu nejprve ulovil obránce Curychu, ale mrštné zvíře ho pokousalo a opět uniklo. Nakonec nad ním zvítězil brankář vyzbrojený brankářskými rukavicemi a kuna putovala do přepravky a pryč ze stadionu. 

 

 

 

Opeřený králík z podzemní nory

Opeřený králík z podzemní nory

Vlk z ostrovů: Co prozradila lebka

Vlk z ostrovů: Co prozradila lebka

Pacu Jawi: Jak se závodí v blátě

Pacu Jawi: Jak se závodí v blátě

Klíčová slova:
zvire, hlodavec, kuna, najemnik
 

Články odjinud