Let sokola: Jak se nemožné stalo skutečností

Let sokola: Jak se nemožné stalo skutečností
Sdílej
 
Studovat loveckou strategii na živých sokolech je prakticky nemožné. Vědci si proto vytvořili počítačovou simulaci tohoto dravce a posílali ho na lov špačka. Měnili přitom podmínky, za jakých sokol na špačka útočil.

 

Na první simulaci loví sokol špačka, který letí ve stejné výšce jako on, kličkuje, aby dravci unikl, a sokol se ho snaží pronásledovat. Kamera sleduje sokola zdola, stejně, jako by ho viděl lidský pozorovatel ze země. Ze čtyř pokusů sokol špačka třikrát mine a jen jednou ho uloví. Video se stáhne po kliknutí na tento odkaz.

Na dalším videu loví sokol špačka letícího ve stejné výšce. Špaček tentokrát letí přímo, nekličkuje, přímo tedy útočí i sokol. Měl dva pokusy a v obou uspěl. Video se stáhne po kliknutí na tento odkaz.

Původním domovem sokolů jsou skalní útesy, u nás proto nejčastěji hnízdí ve skalních městech na severu a severovýchodě Čech •  USFWS, Wikipedia

Třetí simulace útoku znázorňuje kličkujícího špačka a sokola, který letí ve stejné výšce a jen mírně upravuje svou dráhu podle úhybných manévrů špačka. Přesto ze tří pokusů uspěl jen jednou. Video se stáhne po kliknutí na tento odkaz.

Na poslední videu loví počítačový sokol špačka střemhlavým letem z výšky. Ze čtyř pokusů ho tentokrát minul jen jednou. Video se stáhne po kliknutí na tento odkaz.

Let sokola ve skutečnosti

Jak vypadá takový sokolí let a útok ve skutečnosti? To uvidíte na následujícím videu. Jedna kamera, která sledovala sokola ze vzduchu, druhou miniaturní kameru nesl sokol sám, takže uvidíte město a jeho útok jeho vlastníma očima.

Původním domovem sokolů jsou skalní útesy, u nás proto nejčastěji hnízdí ve skalních městech na severu a severovýchodě Čech. Vítají ale jakékoliv útesy, nevyhýbají se ani těm přímořským. O mláďata se starají oba rodiče a své potomky brání před jakýmkoliv nepřítelem nebo i jen náznakem nebezpečí. Troufnou si i na mnohem většího nepřítele.

Let sokola: Živá řízená střela

Let sokola: Živá řízená střela

Největší dravec u nás: Orel mořský

Největší dravec u nás: Orel mořský

Birdwatching 19: Na ptáky s mobilem

Birdwatching 19: Na ptáky s mobilem

Psí plemena: Rhodéský ridgeback, lovec lvů, který neštěká

Psí plemena: Rhodéský ridgeback, lovec lvů, který neštěká

ABC TV: Dravci na vojenském letišti

Video se připravuje ...

ABC TV: Dravčí zásahovka na vojenském letišti ochraňuje Gripeny • Zdroj: redakce ABC

Klíčová slova:
příroda, zvíře, pták, sokolnictví, sokol
 

Články odjinud