Vesmírní turisté: Rok na oběžné dráze

Vesmírní turisté: Rok na oběžné dráze
Sdílej
 
Chtěli byste se podívat do vesmíru? Jestli máte dost peněz a odvahy, tak vám nikdo nebrání!

 

 

O vesmírných turistech čas od času slýcháme. Jde o lidi, kteří se za hranici atmosféry podívají jako soukromé osoby, nikoliv jako specializovaní zaměstnanci vesmírných agentur. Jak na to? Dnes máte na výběr dvě možnosti. V prvním případě vás raketoplán společnosti Virgin Galactic vynese do výšky 100 km. Z takové výšky uvidíte Zemi jako kulatou planetu a zažijete stav beztíže. Celý výlet bude trvat pár hodin a za lístek zaplatíte přes šest milionů korun. Druhý způsob je mnohem lepší: Stanete se skutečným astronautem a několik dní strávíte na palubě vesmírné stanice 400 km nad Zemí. To ale není lehké a ani levné.

Drahá místenka

První překážkou je cena výcviku a letu – přibližně miliarda korun. Za takové peníze se na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) přidáte k šestici profesionálních astronautů. Nebudete ale první. Úplně prvním vesmírným turistou se stal v roce 2001 Američan Dennis Tito. Na palubě stanice strávil celých osm dní. Po Titovi následovali další, dohromady šest lidí. Jedním z nich byl i vývojář videoher Richard Garriott, jehož otec byl sám astronautem, a další Charles Simonyi, který dokonce letěl dvakrát. Zatím posledním vesmírným turistou byl v roce 2009 Kanaďan Guy Laliberté.

 

Moderní vynález: Vesmírná plachetnice Helios

Moderní vynález: Vesmírná plachetnice Helios

Pro turisty nebylo místo

Roku 2009 se vesmírná turistika zastavila. Ne snad, že by došli zájemci, ale posílání výletníků do kosmu nebylo možné kvůli dopravě. Na ISS vozí astronauty ruská vesmírná loď Sojuz, ve které jsou tři sedačky. Přesně tolik bylo i členů posádky stanice. Občas ale jednoho z nich dopravil do vesmíru americký raketoplán, takže jedna sedačka v Sojuzu zbyla. Když docházelo k střídání posádek, vzali s sebou astronauti na krátký pobyt i vesmírného turistu. Když byly lety raketoplánů zrušeny, přestala přebývat sedačka na Sojuzu a počet členů posádky ISS se navíc zvýšil na šest.

Rok ve vesmíru

Letos však dochází ke změně. V pátek 27. března odstartoval k ISS Sojuz, na jehož palubě byli Rusové Gennadij Padalka a Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly. Kornijenko a Kelly zůstanou na stanici celý jeden rok, nebude je tedy potřeba odvézt dalším letem zpátky. V září odstartuje k ISS nová kosmická loď, která na stanici dopraví náhradu za Padalku a také dánského astronauta a novou vesmírnou turistku. Tou bude britská zpěvačka Sarah Brightmanová.  

Příprava pro let na Mars?

Sarah se bude na stanici určitě líbit. Mnohem důležitější je však roční pobyt obou astronautů. Na jejich tělech bude zkoumán dlouhodobý účinek kosmického prostoru a stavu beztíže. To bude velmi důležité například při letu na Mars. Vědci mají dokonce i zajímavou pomůcku. Kelly má bratra-dvojče, který je také astronautem, ale tentokrát zůstane na Zemi. Vědci tak budou mít pro zdravotní a genetické testy s trochou nadsázky jednoho člověka na dvou místech současně – na Zemi a ve vesmíru.

 

 

V červenci uvidíme Pluto zblízka!

V červenci uvidíme Pluto zblízka!

Podivné planety: Místa, kde slunce nezapadá

Podivné planety: Místa, kde slunce nezapadá

Našli jsme mimozemšťany? Vědci neví!!!

Našli jsme mimozemšťany? Vědci neví!!!

Klíčová slova:
vesmir
 

Články odjinud