GOES-16: Nejlepší fotograf Země

GOES-16: Nejlepší fotograf Země
Sdílej
 
Od loňského listopadu krouží po geostacionární dráze nový meteorologický satelit GOES-16. Chvíli se rozkoukával a v polovině ledna poslal první sérii snímků, která potvrdila, že se stal nejlepším fotografem Země.

 

Geostacionární dráha je pomyslná kružnice ve výšce 36 000 km nad rovníkem Země. Pokud se po ní pohybuje družice, má stejnou rychlost jako Země a oběhne ji přesně za jeden den. Za stejnou dobu se Země otočí kolem své osy. Pozemskému pozorovateli se tudíž zdá, že družice je zcela nehybná. Geostacionární družice se využívají k telekomunikaci, šíření signálu digitálního vysílání a také získávání dat pro předpovědi počasí a meteorologický výzkum.

Nováček na dráze

Hejno meteorologických geostacionárních družic se nyní rozrostlo o satelit nové generace. GOES-16 provozuje americký Národní úřad pro oceán a atmosféru, je tedy logické, že "visí" právě nad severoamerickým kontinentem. Jeho hlavním úkolem je sledovat počasí na západní polokouli a získávat data pro meteorologické předpovědi. Do vesmíru se GOES-16 vydal 19. listopadu loňského roku a už 15. ledna 2017 dodal první – naprosto úžasné – snímky.  

Satelit GOES-16. Označení vzniklo ze zkratky pro Geostationary Operational Environmental Satellites •  NASA, NOAA

Planetární skener GOES-16

Tím, co dělá z GOES-16 špičku mezi vesmírnými fotografy, je přístroj zvaný ABI (Advanced Baseline Imager). Zemi skenuje v dlouhých na sebe navazujících pásech a snímky pořizuje na celkem 16 kanálech ve viditelné i infračervené oblasti spektra. Dokáže tak zachytit vývoj oblačnosti, sněhový pokryv i stav vegetace nebo množství prachu v ovzduší. Snímky mají čtyřikrát vyšší rozlišení než u starších satelitů GOES. Také rychlost snímkování je až pětkrát vyšší – na celou západní polokouli stačí satelitu pouhá čtvrthodinka.


Země pohledem z vesmíru:

Více o družicích a vesmírných vynálezech:

Vesmírní pionýři: Kam až se dostaly kosmické sondy?

Vesmírní pionýři: Kam až se dostaly kosmické sondy?

Galerie: Planeta Země v noci. Najdi, kde bydlíš.

Galerie: Planeta Země v noci. Najdi, kde bydlíš.

Nové raketoplány: Vesmírné koráby pro 21. století

Nové raketoplány: Vesmírné koráby pro 21. století

Hurikán Bill tak, jak ho viděli mimozemšťané

Hurikán Bill tak, jak ho viděli mimozemšťané


 

Klíčová slova:
vesmír, družice, Země, počasí, GOES-16
 

Články odjinud