Moderní technika: Televize vrací úder

Moderní technika: Televize vrací úder
Sdílej
 
Televize začala kvůli rychlému internetu ztrácet dech. Na důchod se ale ještě necítí a inženýři slibují, že nová generace přinese kolosální návrat na scénu. Nebo radši před pohovku?

 

Ještě před pár lety to byly nacvičené pohyby po příchodu domů. Odemknout, rychle sebrat v ledničce několik náhodných potravin a padnout do křesla před televizi (přičemž už při pádu ruka s ovladačem surfuje mezi kanály). Dnes si častěji sedáme k počítači a spíš než odpolední seriály zkoukneme Facebook, nové klipy na YouTube nebo si pustíme nějakou hru. Výrobci ledniček si mohou oddychnout, stejně tak opraváři notebooků, kterým se vesele kupí písíčka politá colou a zasypaná drobky. Ne však výrobci televizí. Po chvíli otálení tak konečně přišli se Smart TV, interaktivní televizí pro nové tisíciletí.

Co dovede chytrá bedna

Jak si ale televizi pro nové tisíciletí představit? Nejzásadnější změnou je celé pojetí televize jako interaktivního média. Nová telka už nebude jen nevšímavým společníkem, který vám ukáže leda to, co se právě vysílá. Smart TV s vámi bude díky paměti a internetovému připojení skutečně komunikovat. Dokáže si zapamatovat vaše oblíbené pořady, herce a žánry a na míru vám sestaví televizní program. Ke každému filmu vám nabídne základní informace, hodnocení diváků či trailer. Mezi kanály už nebudete muset proklikávat, ale interaktivně brouzdat jako panely na ploše. Nebo vám umožní sledovat to, na co se právě dívají kamarádi a přitom s nimi skypovat. Skvělá věc při hokeji, nutnost při hororu.

Bez netu ani kuře nehrabe

Tyto vychytávky zní určitě příjemně, ale těžko se dá mluvit o nějaké revoluci. Tou má být plnohodnotné propojení s internetovými službami. Televize obsahují intuitivní operační systém, který umožní ovládat například YouTube, Facebook, Twitter apod. Tyto weby lze jednoduše navštěvovat pomocí základního rozhraní. Budete-li se chtít podívat jinam, je zde k dispozici internetový prohlížeč. Je samozřejmě otázka, jak pohodlné bude kontrolovat mail nebo psát blog s pozadím zabořeným do pohovky. Silnou stránkou Smart TV je totiž právě to intuitivní rozhraní. Zanícení nerdi si zřejmě povzdychnou, že bez nekonečných konfigurací v programovacím jazyce je to nuda. Pro nás analogové smrtelníky je to ale nanejvýš pohodlné. Ne vždycky potřebujeme brouzdat temnými zákoutími internetu, abychom dohledali to své. V televizi si můžeme prohlédnout třeba oblíbené weby, sportovní výsledky nebo stáhnout nové aplikace. Pro běžnou kontrolu digitálního světa to je příjemnější a jednodušší než zapínat počítač – už jen proto, že vás Smart TV nebude strašit, že máte na ploše nepoužívané ikony.

Multimédia. Konečně!

Televize byla vždycky společenskou záležitostí. Při videoklipovém maratonu přijde široká úhlopříčka a kvalitní ozvučení určitě vhod, stejně tak při prohlížení fotek. Šťastlivci, kteří mají doma multimediální centrum nebo Xbox, to už znají. Teď to bude ještě jednodušší. Smart TV umí též komunikovat pomocí Wi-Fi s dalšími přístroji, lze na ní tak přehrávat fotky, hudbu a videa z vašeho počítače, foťáku nebo smartphonu. Výrobci navíc slibují technologii stabilizace obrazu, která má vylepšit videa v mizerné kvalitě. Snad se tedy nebudeme muset děsit flekatých panáků, poskakujících po obří úhlopříčce. Chytrá bedna si vytyčila za cíl vrátit televizi do pozice středobodu rodinného života. Jestli se to podaří, zjistíme během příštích pár měsíců. Pokud ano, s jakým trumfem pak budou muset přijít počítače? 

 

Džouk týdne: Krysy vybírají novou televizi

Džouk týdne: Krysy vybírají novou televizi

Ultráče útočí: Nový typ notebooků potěší každého

Ultráče útočí: Nový typ notebooků potěší každého

Budeme cvakat fotky mezi prsty? Prototyp už existuje

Budeme cvakat fotky mezi prsty? Prototyp už existuje

 

Články odjinud